« Powrót do wyników wyszukiwania

Agar (E406)

Inne nazwy: Agar-agar

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Klarująca, Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać reakcje alergiczne lub wzdęcia.
Zastosowanie
Żywność: galaretki owocowe, żelatyna, lody, desery, wędliny, owocowe i warzywne produkty do smarowania, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.

Kosmetyki: kremy do twarzy i rąk.
Pochodzenie substancji
Substancja naturalna. Otrzymywana z krasnorostów (Rhodophyta).
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: środki przeczyszczające, tabletki. Fotografia: produkcja emulsji światłoczułej. Mikrobiologia: podłoża do hodowli bakterii.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Alginian glikolu propylenowego E405
Fosfatydy amonu E442
Guma karaya E416
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436
Tristearynian sorbitolu E492