« Powrót do wyników wyszukiwania

Alginian amonu (E403)

Inne nazwy: Sól amonowa kwasu alginowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Klarująca, Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związek ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast, duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający.
Zastosowanie
Żywność: pastylki i drażetki odświeżające oddech, jogurty, lody, budynie, napoje bezalkoholowe, lukry, barwniki do żywności.

Kosmetyki: produkty na bazie glonów morskich.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae.
Metabolizm
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je10.htm
Podobne z tej grupy
Guma karaya E416
Kwas alginowy E400
Metyloceluloza E461
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Sacharoglicerydy E474
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Stearynian polioksyetylenu E431
Tristearynian sorbitolu E492