« Powrót do wyników wyszukiwania
Alginian amonu (E403)
Inne nazwy: Sól amonowa kwasu alginowego
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Klarująca, Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związek ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast, duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający. |
Zastosowanie |
Żywność: pastylki i drażetki odświeżające oddech, jogurty, lody, budynie, napoje bezalkoholowe, lukry, barwniki do żywności.
Kosmetyki: produkty na bazie glonów morskich. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae. |
Metabolizm |
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |