« Powrót do wyników wyszukiwania

Alginian amonu (E403)

Inne nazwy: Sól amonowa kwasu alginowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Klarująca, Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związek ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast, duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający.
Zastosowanie
Żywność: pastylki i drażetki odświeżające oddech, jogurty, lody, budynie, napoje bezalkoholowe, lukry, barwniki do żywności.

Kosmetyki: produkty na bazie glonów morskich.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae.
Metabolizm
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je10.htm
Podobne z tej grupy
Alginian sodu E401
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Guma arabska E414
Guma konjac E425
Guma tragakantowa E413
Mączka chleba świętojańskiego E410
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Octan izomaślanu sacharozy E444
Stearyoilomleczan sodu E481
Tristearynian sorbitolu E492