« Powrót do wyników wyszukiwania
Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) (E476)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze na bazie kakao i czekolady, polewy, lukier, ciasta w proszku, produkty tłuszczowe do smarowania o obniżonej zawartości tłuszczu, sosy sałatkowe. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Aby otrzymać E476, najpierw przeprowadza się kondensację glicerolu do poliglicerolu (ogrzewanie w obecności zasady jako katalizatora). Drugim krokiem jest ogrzewanie olejku z rącznika pospolitego (Riccinus communis L.), którego głównym składnikiem (ok.90%) jest kwas rycynooleinowy. Celem jest deestryfikacja kwasu. Ostatnim etapem jest zmieszanie poliglicerolu i kwasu rycynooleinowego. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia, Usa |
Metabolizm |
Trawiony i metabolizowany na tych samych szlakach co tłuszcze. Wykorzystywany jako źródło energii. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
7,5 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Olej rycynowy dodawany jest do kosmetyków takich jak płynne brylantyny, lotiony. Rącznik jest rośliną niebezpieczną w uprawie ze względu na swoje silnie trujące właściwości. |