« Powrót do wyników wyszukiwania

Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) (E476)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze na bazie kakao i czekolady, polewy, lukier, ciasta w proszku, produkty tłuszczowe do smarowania o obniżonej zawartości tłuszczu, sosy sałatkowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Aby otrzymać E476, najpierw przeprowadza się kondensację glicerolu do poliglicerolu (ogrzewanie w obecności zasady jako katalizatora). Drugim krokiem jest ogrzewanie olejku z rącznika pospolitego (Riccinus communis L.), którego głównym składnikiem (ok.90%) jest kwas rycynooleinowy. Celem jest deestryfikacja kwasu. Ostatnim etapem jest zmieszanie poliglicerolu i kwasu rycynooleinowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Usa
Metabolizm
Trawiony i metabolizowany na tych samych szlakach co tłuszcze. Wykorzystywany jako źródło energii.
Dopuszczalna dzienna dawka
7,5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Olej rycynowy dodawany jest do kosmetyków takich jak płynne brylantyny, lotiony. Rącznik jest rośliną niebezpieczną w uprawie ze względu na swoje silnie trujące właściwości.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.accessdata.fda.gov/scripts/fcn/gras_notices/grn000266.pdf http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869159800057X Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Alginian wapnia E404
Glicerol E422
Guma tragakantowa E413
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Monolaurynian sorbitolu E493
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu E434
Sacharoglicerydy E474
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b