« Powrót do wyników wyszukiwania

Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR) (E476)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze na bazie kakao i czekolady, polewy, lukier, ciasta w proszku, produkty tłuszczowe do smarowania o obniżonej zawartości tłuszczu, sosy sałatkowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Aby otrzymać E476, najpierw przeprowadza się kondensację glicerolu do poliglicerolu (ogrzewanie w obecności zasady jako katalizatora). Drugim krokiem jest ogrzewanie olejku z rącznika pospolitego (Riccinus communis L.), którego głównym składnikiem (ok.90%) jest kwas rycynooleinowy. Celem jest deestryfikacja kwasu. Ostatnim etapem jest zmieszanie poliglicerolu i kwasu rycynooleinowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Usa
Metabolizm
Trawiony i metabolizowany na tych samych szlakach co tłuszcze. Wykorzystywany jako źródło energii.
Dopuszczalna dzienna dawka
7,5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Olej rycynowy dodawany jest do kosmetyków takich jak płynne brylantyny, lotiony. Rącznik jest rośliną niebezpieczną w uprawie ze względu na swoje silnie trujące właściwości.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.accessdata.fda.gov/scripts/fcn/gras_notices/grn000266.pdf http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869159800057X Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf
Podobne z tej grupy
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Fosfatydy amonu E442
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Guma karaya E416
Guma konjac E425
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Mączka chleba świętojańskiego E410
Monopalmitynian sorbitolu E495
Sacharoglicerydy E474
Stearyoilomleczan sodu E481