« Powrót do wyników wyszukiwania

Tristearynian sorbitolu (E492)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyty w małych dawkach jest zupełnie nieszkodliwy, jednak badania wykazały, iż jego nadmiar może przyczynić się do powiększenia wątroby i do opóźnienia wzrostu. Niepożądane objawy obserwowane są także w płucach, gdzie może dojść do zwłóknienia wewnątrzpłacikowego, prowadzącego do niewydolności oddechowej (są to jednak skrajne przypadki).
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze na bazie kakao, polewy, lody, ciasta w proszku, czekolady z dodatkami, lukier, marmolada, emulsje tłuszczowe, fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub aromatyzującymi, analogi mleka i śmietanki, zabielacze do napojów, dekoracje, powłoki i nadzienia (z wyjątkiem owocowych), pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, suche drożdże i drożdże piekarskie, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, płynne koncentraty herbaty oraz naparów ziołowych i owocowych, guma do żucia, zemulgowane sosy, desery, suplementy diety.

Kosmetyki: preparaty wzmacniające paznokcie.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem stearynowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Usa
Metabolizm
W większości trawiony do kwasu stearynowego oraz bezwodników sorbitolu.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Alginian amonu E403
Alginian glikolu propylenowego E405
Alginian sodu E401
Glicerol E422
Mączka chleba świętojańskiego E410
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Monolaurynian sorbitolu E493
Monopalmitynian sorbitolu E495
Sacharoglicerydy E474
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b