« Powrót do wyników wyszukiwania
Tristearynian sorbitolu (E492)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Emulgator | Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Spożyty w małych dawkach jest zupełnie nieszkodliwy, jednak badania wykazały, iż jego nadmiar może przyczynić się do powiększenia wątroby i do opóźnienia wzrostu. Niepożądane objawy obserwowane są także w płucach, gdzie może dojść do zwłóknienia wewnątrzpłacikowego, prowadzącego do niewydolności oddechowej (są to jednak skrajne przypadki). |
Zastosowanie |
---|
Żywność: wyroby cukiernicze na bazie kakao, polewy, lody, ciasta w proszku, czekolady z dodatkami, lukier, marmolada, emulsje tłuszczowe, fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub aromatyzującymi, analogi mleka i śmietanki, zabielacze do napojów, dekoracje, powłoki i nadzienia (z wyjątkiem owocowych), pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, suche drożdże i drożdże piekarskie, dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, płynne koncentraty herbaty oraz naparów ziołowych i owocowych, guma do żucia, zemulgowane sosy, desery, suplementy diety. Kosmetyki: preparaty wzmacniające paznokcie. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację sorbitolu kwasem stearynowym. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Usa |
Metabolizm |
---|
W większości trawiony do kwasu stearynowego oraz bezwodników sorbitolu. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
25 mg/kg m.c. dziennie dla sumy E491, E492, E493, E494 i E495 |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je27.htm USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm |