« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Klarująca, Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Spożyta w nadmiarze może powodować wzdęcia, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit. U zwierząt wykazano kancerogenny wpływ tego związku, natomiast u ludzi może on wywoływać owrzodzenia jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego). |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady, słodzony przecier z kasztanów, lody, desery w proszku, mleko w proszku, śmietanka pasteryzowana bez dodatków smakowych, fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, herbatniki, wyroby cukiernicze (zwłaszcza czekoladowe), wyroby garmażeryjne.
Kosmetyki: pasty do zębów. |
Pochodzenie substancji |
Substancja naturalna. Otrzymywana z wodorostów morskich na drodze wodnej ekstrakcji (głównie rodzin Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae i Furcellariaceae należących do klasy alg czerwonych). Złożona z polisacharydów. |
Poza żywnością stosowany również |
Mikrobiologia: zestalanie pożywek dla bakterii. |
Metabolizm |
Tylko częściowo trawiony w przewodzie pokarmowym, głównie w żołądku. Jest polisacharydem złożonym głównie z podjednostek galaktozowych, cukru słabo przyswajalnego przez ludzki organizm. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
75 mg/kg m.c. dziennie |