« Powrót do wyników wyszukiwania

Karagen (E407)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Klarująca, Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyta w nadmiarze może powodować wzdęcia, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit. U zwierząt wykazano kancerogenny wpływ tego związku, natomiast u ludzi może on wywoływać owrzodzenia jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
Zastosowanie
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady, słodzony przecier z kasztanów, lody, desery w proszku, mleko w proszku, śmietanka pasteryzowana bez dodatków smakowych, fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, herbatniki, wyroby cukiernicze (zwłaszcza czekoladowe), wyroby garmażeryjne.

Kosmetyki: pasty do zębów.
Pochodzenie substancji
Substancja naturalna. Otrzymywana z wodorostów morskich na drodze wodnej ekstrakcji (głównie rodzin Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaceae i Furcellariaceae należących do klasy alg czerwonych). Złożona z polisacharydów.
Poza żywnością stosowany również
Mikrobiologia: zestalanie pożywek dla bakterii.
Metabolizm
Tylko częściowo trawiony w przewodzie pokarmowym, głównie w żołądku. Jest polisacharydem złożonym głównie z podjednostek galaktozowych, cukru słabo przyswajalnego przez ludzki organizm.
Dopuszczalna dzienna dawka
75 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-05-58-511
http://vri.cz/docs/vetmed/58-4-187.pdf
http://www.wbp.olsztyn.pl/~krist/skrypt/index.php?co=1_2
Podobne z tej grupy
Alginian potasu E402
Alginian wapnia E404
Glicerol E422
Guma tragakantowa E413
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Monostearynian sorbitolu E491
Polifosforany E452
Stearyoilomleczan wapnia E482