« Powrót do wyników wyszukiwania

Alginian wapnia (E404)

Inne nazwy: Sól wapniowa kwasu alginowego

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Rozpuszczalnik, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związek ten hamuje wchłanianie składników odżywczych. U człowieka natomiast, duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza. W dużych dawkach może wywierać efekt przeczyszczający.
Zastosowanie
Żywność: pastylki i drażetki odświeżające oddech, desery i puddingi dla niemowląt i małych dzieci, twarogi i miękkie serki, lody, desery w proszku, mrożone wyroby piekarnicze.

Kosmetyki: szampony, mydła w płynie, kremy do rąk.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany z wodorostów morskich z rodziny Phaeophyceae.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: opatrunki przeciwbakteryjne.
Metabolizm
Prawie nie wchłaniany w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je10.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Guma karaya E416
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym E472a
Monooleinian sorbitolu E494
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Stearyoilomleczan wapnia E482
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436