« Powrót do wyników wyszukiwania

Hydroksypropyloskrobia (E1440)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: pizza, lody, dressingi, marynaty, ciasta w proszku, jogurty.
Podobne z tej grupy
Guma arabska E414
Guma konjac E425
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Karagen E407
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym E472c
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Monostearynian sorbitolu E491
Sacharoglicerydy E474
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b