« Powrót do wyników wyszukiwania

Hydroksypropyloskrobia (E1440)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: pizza, lody, dressingi, marynaty, ciasta w proszku, jogurty.
Podobne z tej grupy
Alginian sodu E401
Fosfatydy amonu E442
Guma konjac E425
Guma tragakantowa E413
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu E433
Sacharoglicerydy E474
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Trifosforany E451