« Powrót do wyników wyszukiwania

Hydroksypropyloskrobia (E1440)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: pizza, lody, dressingi, marynaty, ciasta w proszku, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowany adypinian diskrobiowy E1422
Mączka chleba świętojańskiego E410
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym E472e
Monopalmitynian sorbitolu E495
Monostearynian sorbitolu E491
Octan izomaślanu sacharozy E444
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego E1450
Stearynian polioksyetylenu E431
Trifosforany E451