« Powrót do wyników wyszukiwania

Hydroksypropyloskrobia (E1440)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: pizza, lody, dressingi, marynaty, ciasta w proszku, jogurty.
Podobne z tej grupy
Alginian sodu E401
Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej E445
Guma arabska E414
Kwas alginowy E400
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Monolaurynian sorbitolu E493
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Octan izomaślanu sacharozy E444
Stearyoilomleczan wapnia E482
Trifosforany E451