« Powrót do wyników wyszukiwania

Hydroksypropyloskrobia (E1440)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: pizza, lody, dressingi, marynaty, ciasta w proszku, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia utleniona E1451
Alginian sodu E401
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy E473
Glicerol E422
Guma tragakantowa E413
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego E472f
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Stearyoilomleczan sodu E481
Trifosforany E451