« Powrót do wyników wyszukiwania

Hydroksypropyloskrobia (E1440)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Wiążąca, Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik, Zagęszczająca Zalecana ostrożność
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skrobia modyfikowana. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania tego składnika. Nie jest jednak do końca wiadomym czy substancja jest bezpieczna, zwłaszcza dla niemowląt.
Zastosowanie
Żywność: pizza, lody, dressingi, marynaty, ciasta w proszku, jogurty.
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego E477
Hydroksypropyloceluloza (HPC) E463
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym E472b
Octan izomaślanu sacharozy E444
Pektyny E440
Stearynian polioksyetylenu E431
Stearyoilomleczan wapnia E482
Trifosforany E451
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu E436