« Powrót do wyników wyszukiwania
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (E472a)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, lody, chleb wyprodukowany z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól, polewy, budynie, serniki w proszku, ryż błyskawiczny, herbatniki, sucharki, żywność dla niemowląt i dzieci.
Kosmetyki: kremy. |
Pochodzenie substancji |
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez estryfikację kwasem octowym syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Usa |
Metabolizm |
Naturalnie powstają w organizmie podczas trawienia tłuszczów. Ulegają tym samym przemianom metabolicznym co naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |