« Powrót do wyników wyszukiwania

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (E472a)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Stabilizująca, Emulgująca, Nośnik Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, lody, chleb wyprodukowany z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól, polewy, budynie, serniki w proszku, ryż błyskawiczny, herbatniki, sucharki, żywność dla niemowląt i dzieci.

Kosmetyki: kremy.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez estryfikację kwasem octowym syntetycznych tłuszczów otrzymywanych z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Usa
Metabolizm
Naturalnie powstają w organizmie podczas trawienia tłuszczów. Ulegają tym samym przemianom metabolicznym co naturalne tłuszcze i kwasy tłuszczowe.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je34.htm http://www.food-info.net/pl/e/e472.htm Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.10.22E.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Agar E406
Alginian potasu E402
Fosforanowy fosforan diskrobiowy E1413
Glicerol E422
Guma guar E412
Hydroksypropyloskrobia E1440
Metyloceluloza E461
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu E432
Polifosforany E452