« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Stabilizująca, Emulgująca, Zagęszczająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Spożycie małych dawek nie powoduje żadnych dolegliwości, jednak nadmiar może być przyczyną wzdęć, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit. |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, galaretki, serki do smarowania, napoje gazowane, żywność dla niemowląt, fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, owoce i warzywa suszone, jadalne kasztany w zalewie, wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżajace oddech. |
Pochodzenie substancji |
Substancja naturalna. Pozyskiwana z nasion rośliny Cyamopsis tetragonolobus L., należącej do strączkowych Jest jedną ze składowych błonnika rozpuszczalnego. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: tabletki. |
Metabolizm |
Głównym składnikiem gumy guar jest galaktomannan, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, nie dostarcza zatem kalorii. Wydalany z kałem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Guma guar zwiększa odczucie kremowatości spożywanych produktów. Jest substancją biodegradowalną. |