« Powrót do wyników wyszukiwania

Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Spulchniająca, Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, desery, lody, substytuty mleka i śmietany, emulsje tłuszczowe, zabielacze.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez zastąpnienie glicerolu w cząsteczce tłuszczu glikolem propylenowym. Produkt końcowy to mieszanina różnych substancji.
Metabolizm
Trawiony do glikolu propylenowego oraz kwasów tłuszczowych, które w dalszym etapie podlegają tym samym szlakom metabolicznym co tłuszcze naturalnie występujące w żywności.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je50.htm
Podobne z tej grupy
Acetylowana skrobia E1420
Acetylowany fosforan diskrobiowy E1414
Alginian potasu E402
Alginian sodu E401
Alginian wapnia E404
Guma arabska E414
Guma guar E412
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu E435
Polifosforany E452
Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych E479b