« Powrót do wyników wyszukiwania
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Emulgator |
Spulchniająca, Stabilizująca, Emulgująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, desery, lody, substytuty mleka i śmietany, emulsje tłuszczowe, zabielacze. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez zastąpnienie glicerolu w cząsteczce tłuszczu glikolem propylenowym. Produkt końcowy to mieszanina różnych substancji. |
Metabolizm |
Trawiony do glikolu propylenowego oraz kwasów tłuszczowych, które w dalszym etapie podlegają tym samym szlakom metabolicznym co tłuszcze naturalnie występujące w żywności. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
25 mg/kg m.c. dziennie |