« Powrót do wyników wyszukiwania

Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Emulgator Spulchniająca, Stabilizująca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, desery, lody, substytuty mleka i śmietany, emulsje tłuszczowe, zabielacze.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez zastąpnienie glicerolu w cząsteczce tłuszczu glikolem propylenowym. Produkt końcowy to mieszanina różnych substancji.
Metabolizm
Trawiony do glikolu propylenowego oraz kwasów tłuszczowych, które w dalszym etapie podlegają tym samym szlakom metabolicznym co tłuszcze naturalnie występujące w żywności.
Dopuszczalna dzienna dawka
25 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je50.htm
Podobne z tej grupy
Fosfatydy amonu E442
Guma arabska E414
Guma guar E412
Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) E464
Hydroksypropyloskrobia E1440
Monolaurynian sorbitolu E493
Monostearynian sorbitolu E491
Polifosforany E452
Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu E470b
Winian stearylu E483