« Powrót do wyników wyszukiwania
Żółcień chinolinowa (E104)
Inne nazwy: Żółcień spożywcza 13
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na żółto |
Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może działać jako wyzwalacz histaminy, powodując objawy alergiczne, np. stany zapalne skóry. Badania wykazują, że może powodować nadpobudliwość u dzieci. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę. Ma działanie kancerogenne. |
Zastosowanie |
Żywność: marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, lody, galaretki do ciast, cukierki, wstępnie obgotowane skorupiaki, napoje gazowane, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino).
Kosmetyki: barwnik w tatuażach, szminki, środki do pielęgnacji włosów, pasty do zębów, mydła, wody kolońskie. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik syntetyczny. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Kanada, Usa, Wielka brytania |
Poza żywnością stosowany również |
Składnik otoczek leków, np. tabletek Bioprazol. |
Metabolizm |
W niewielkim stopniu wchłaniana w przewodzie pokarmowym (3-4%). Wydalana głównie z kałem w postaci niezmienionej. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,5 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Na opakowaniu produktu zawierającego żółcień chinolinową (E 104) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. |