« Powrót do wyników wyszukiwania
Żółcień chinolinowa (E104)
Inne nazwy: Żółcień spożywcza 13
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na żółto | Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Może działać jako wyzwalacz histaminy, powodując objawy alergiczne, np. stany zapalne skóry. Badania wykazują, że może powodować nadpobudliwość u dzieci. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę. Ma działanie kancerogenne. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, lody, galaretki do ciast, cukierki, wstępnie obgotowane skorupiaki, napoje gazowane, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino). Kosmetyki: barwnik w tatuażach, szminki, środki do pielęgnacji włosów, pasty do zębów, mydła, wody kolońskie. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Japonia, Kanada, Usa, Wielka brytania |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Składnik otoczek leków, np. tabletek Bioprazol. |
Metabolizm |
---|
W niewielkim stopniu wchłaniana w przewodzie pokarmowym (3-4%). Wydalana głównie z kałem w postaci niezmienionej. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
0,5 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
---|
Na opakowaniu produktu zawierającego żółcień chinolinową (E 104) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. |
Źródła |
---|
Rozporządzenie PE i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 232/2012 z dnia 16 marca 2012r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1329.pdf USA: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f6c9146ba54b1b84f17046e27197926&tpl=/ecfrbrowse/Title21/21cfr74_main_02.tpl Kanada: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/decisions/food-colours/eng/1348150903240/1348150959157 Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x Wielka Brytania: http://food.gov.uk/multimedia/pdfs/board/info120101.pdf |
Podobne z tej grupy |
---|
Annato E160b Antocyjany E163 Azorubina E122 Brąz HT E155 Czerń brylantowa BN E151 Kapsorubina E160c Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d Ryboflawina E101 Węgiel roślinny E153 Zieleń S E142 |