« Powrót do wyników wyszukiwania

Żółcień chinolinowa (E104)

Inne nazwy: Żółcień spożywcza 13

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na żółto Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może działać jako wyzwalacz histaminy, powodując objawy alergiczne, np. stany zapalne skóry. Badania wykazują, że może powodować nadpobudliwość u dzieci. Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę. Ma działanie kancerogenne.
Zastosowanie
Żywność: marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, lody, galaretki do ciast, cukierki, wstępnie obgotowane skorupiaki, napoje gazowane, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino).

Kosmetyki: barwnik w tatuażach, szminki, środki do pielęgnacji włosów, pasty do zębów, mydła, wody kolońskie.
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada, Usa, Wielka brytania
Poza żywnością stosowany również
Składnik otoczek leków, np. tabletek Bioprazol.
Metabolizm
W niewielkim stopniu wchłaniana w przewodzie pokarmowym (3-4%). Wydalana głównie z kałem w postaci niezmienionej.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Na opakowaniu produktu zawierającego żółcień chinolinową (E 104) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Źródła
Rozporządzenie PE i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 232/2012 z dnia 16 marca 2012r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1329.pdf
USA: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f6c9146ba54b1b84f17046e27197926&tpl=/ecfrbrowse/Title21/21cfr74_main_02.tpl
Kanada: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/decisions/food-colours/eng/1348150903240/1348150959157
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x Wielka Brytania: http://food.gov.uk/multimedia/pdfs/board/info120101.pdf
Podobne z tej grupy
Annato E160b
Antocyjany E163
Azorubina E122
Brąz HT E155
Czerń brylantowa BN E151
Kapsorubina E160c
Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d
Ryboflawina E101
Węgiel roślinny E153
Zieleń S E142