« Powrót do wyników wyszukiwania
Czerwień koszenilowa A (E124)
Inne nazwy: Pąs 4R, czerwień spożywcza 7, nowa kokcyna
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na czerwono |
Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może powodować astmę, nadpobudliwość i reakcje alergiczne. Może wpływać na płodność, wątrobę i nerki. Nasila objawy osób uczulonych na aspirynę. Ma działanie kancerogenne. |
Zastosowanie |
Żywność: galaretki i ciasta w proszku, ciasta biszkoptowe, galaretki w proszku, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, zupy pomidorowe, płatki zbożowe, kasze, kiełbasa Chorizo, Salchichon, Sobrasada, pasty rybne i pasty ze skorupiaków, wstępnie obgotowane skorupiaki, ryby wędzone, napoje bezalkoholowe, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino), przetwory z czarnej porzeczki.
Kosmetyki: szminki, róże. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik syntetyczny. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Usa, Wielka brytania |
Poza żywnością stosowany również |
Wysępuje w tabletkach na kaszel, np. Tussidex. |
Metabolizm |
Prawie nie jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Ulega redukcji i w tej postaci jest wydalana głównie ze stolcem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,7 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Na opakowaniu produktu zawierającego czerwień koszenilową (E 124) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. |