« Powrót do wyników wyszukiwania
Czerwień koszenilowa A (E124)
Inne nazwy: Pąs 4R, czerwień spożywcza 7, nowa kokcyna
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na czerwono | Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Może powodować astmę, nadpobudliwość i reakcje alergiczne. Może wpływać na płodność, wątrobę i nerki. Nasila objawy osób uczulonych na aspirynę. Ma działanie kancerogenne. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: galaretki i ciasta w proszku, ciasta biszkoptowe, galaretki w proszku, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, zupy pomidorowe, płatki zbożowe, kasze, kiełbasa Chorizo, Salchichon, Sobrasada, pasty rybne i pasty ze skorupiaków, wstępnie obgotowane skorupiaki, ryby wędzone, napoje bezalkoholowe, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino), przetwory z czarnej porzeczki. Kosmetyki: szminki, róże. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Usa, Wielka brytania |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Wysępuje w tabletkach na kaszel, np. Tussidex. |
Metabolizm |
---|
Prawie nie jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Ulega redukcji i w tej postaci jest wydalana głównie ze stolcem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
0,7 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
---|
Na opakowaniu produktu zawierającego czerwień koszenilową (E 124) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. |
Źródła |
---|
Rozporządzenie PE i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 232/2012 z dnia 16 marca 2012r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1328.pdf USA: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f6c9146ba54b1b84f17046e27197926&tpl=/ecfrbrowse/Title21/21cfr74_main_02.tpl Wielka Brytania: http://food.gov.uk/multimedia/pdfs/board/info120101.pdf |
Podobne z tej grupy |
---|
Antocyjany E163 Azorubina E122 Betanina E162 Dwutlenek tytanu E171 Erytrozyna E127 Karmel siarczynowy E150b Ryboflawina E101 Srebro E174 Tartrazyna E102 Żółcień chinolinowa E104 |