« Powrót do wyników wyszukiwania

Czerń brylantowa BN (E151)

Inne nazwy: Czerń PN

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na granatowo-fioletowo Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Ponieważ jest to barwnik azowy, może wywoływać nietolerancję u ludzi z nadwrażliwością na salicylany. Powoduje astmę, nadpobudliwość oraz dolegliwości ze strony żołądka i nerek.
Zastosowanie
Żywność: brązowe sosy, jogurty, ajerkoniak, ciasta w proszku z czarną porzeczką.
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny (azowy)
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Wchłaniana w niewielkim stopniu. Ulega częściowo redukcji w przewodzie pokarmowym do sulfonowanych amin aromatycznych, które mogą dostać się do krążenia ogólego. Nie potwierdzono jednak kancerogenności E151 w badanich długofalowych.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1540.pdf
USA: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f6c9146ba54b1b84f17046e27197926&tpl=/ecfrbrowse/Title21/21cfr74_main_02.tpl
Kanada: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/decisions/food-colours/eng/1348150903240/1348150959157
Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Podobne z tej grupy
Amarant E123
Błękit brylantowy FCF E133
Czerwień litolowa BK E180
Indygotyna E132
Karmel E150a
Karmel amoniakalny E150c
Karmel siarczynowy E150b
Kurkumina E100
Likopen E160d
Tartrazyna E102