« Powrót do wyników wyszukiwania
Czerń brylantowa BN (E151)
Inne nazwy: Czerń PN
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na granatowo-fioletowo | Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Ponieważ jest to barwnik azowy, może wywoływać nietolerancję u ludzi z nadwrażliwością na salicylany. Powoduje astmę, nadpobudliwość oraz dolegliwości ze strony żołądka i nerek. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: brązowe sosy, jogurty, ajerkoniak, ciasta w proszku z czarną porzeczką. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny (azowy) |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Japonia, Kanada, Usa |
Metabolizm |
---|
Wchłaniana w niewielkim stopniu. Ulega częściowo redukcji w przewodzie pokarmowym do sulfonowanych amin aromatycznych, które mogą dostać się do krążenia ogólego. Nie potwierdzono jednak kancerogenności E151 w badanich długofalowych. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
5 mg/kg m.c. dziennie |
Podobne z tej grupy |
---|
Błękit patentowy V E131 Brąz HT E155 Chlorofile E140 Dwutlenek tytanu E171 Erytrozyna E127 Glin E173 Karoteny E160a Likopen E160d Tlenki i wodorotlenki żelaza E172 Węgiel roślinny E153 |