« Powrót do wyników wyszukiwania

Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na jasnozielono Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznawane za nieszkodliwe w produktach spożywczych. Może nasilić się odkładanie miedzi we krwi.
Zastosowanie
Żywność: ser Sage Derby, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), napoje mleczne niefermentowane, desery mleczne, desery twarogowe, naturalne owoce w zalewie, zupy, sosy.
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny
Metabolizm
Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi.
Dopuszczalna dzienna dawka
15 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Obecnie poddawany ponownej ocenie przez Europejski Urząd ds.. Bezpieczeństwa Żywności w celu określenia znaczenia podaży miedzi oraz ewentualnej funkcji w promocji powstawania nowotworów.
Źródła
http://www.feingold.org/Research/PDFstudies/FoodAdditivesEurope.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v46aje04.htm
Podobne z tej grupy
Amarant E123
Brąz FK E154
Chlorofile E140
Czerwień 2G E128
Czerwień koszenilowa A E124
Kantaksantyna E161g
Karmel amoniakalny E150c
Karmel siarczynowy E150b
Karoteny E160a
Tartrazyna E102