« Powrót do wyników wyszukiwania
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na jasnozielono | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Uznawane za nieszkodliwe w produktach spożywczych. Może nasilić się odkładanie miedzi we krwi. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: ser Sage Derby, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), napoje mleczne niefermentowane, desery mleczne, desery twarogowe, naturalne owoce w zalewie, zupy, sosy. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny |
Metabolizm |
---|
Brak dostatecznych danych na temat metabolizmu u ludzi. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
15 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
---|
Obecnie poddawany ponownej ocenie przez Europejski Urząd ds.. Bezpieczeństwa Żywności w celu określenia znaczenia podaży miedzi oraz ewentualnej funkcji w promocji powstawania nowotworów. |
Źródła |
---|
http://www.feingold.org/Research/PDFstudies/FoodAdditivesEurope.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v46aje04.htm |
Podobne z tej grupy |
---|
Amarant E123 Brąz FK E154 Chlorofile E140 Czerwień 2G E128 Czerwień koszenilowa A E124 Kantaksantyna E161g Karmel amoniakalny E150c Karmel siarczynowy E150b Karoteny E160a Tartrazyna E102 |