« Powrót do wyników wyszukiwania

Brąz HT (E155)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na brązowo Należy unikać
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jest częstą przyczyną biegunek i pokrzywek, może odkładać się w nerkach i naczyniach limfatycznych. Może wywołać astmę i reakcję alergiczne. Nie powinny go spożywać osoby uczulone na aspirynę i dzieci.
Zastosowanie
Żywność: przyprawy korzenne, wypieki, desery, wyroby imitujące czekoladę.
Pochodzenie substancji
Barwnik syntetyczny (azowy)
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Wchłaniany w niewielkim stopniu, w większości wydalany z kałem. W jelitach ulega redukcji bakteryjnej do innego związku azowego - kwasu naftiolowego. Kwas ten należy do amin aromatycznych, ale jego działanie genotoksyczne nie zostało potwierdzone (ryzyko jest małe lub żadne).
Dopuszczalna dzienna dawka
1,5 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1536.pdf
USA: http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f6c9146ba54b1b84f17046e27197926&tpl=/ecfrbrowse/Title21/21cfr74_main_02.tpl
Kanada: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/decisions/food-colours/eng/1348150903240/1348150959157
Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Podobne z tej grupy
Amarant E123
Annato E160b
Błękit brylantowy FCF E133
Chlorofile E140
Czerwień litolowa BK E180
Dwutlenek tytanu E171
Karmel E150a
Karmel siarczynowy E150b
Kurkumina E100
Kwas karminowy E120