« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na brązowo |
Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Jest częstą przyczyną biegunek i pokrzywek, może odkładać się w nerkach i naczyniach limfatycznych. Może wywołać astmę i reakcję alergiczne. Nie powinny go spożywać osoby uczulone na aspirynę i dzieci. |
Zastosowanie |
Żywność: przyprawy korzenne, wypieki, desery, wyroby imitujące czekoladę. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik syntetyczny (azowy) |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Kanada, Usa |
Metabolizm |
Wchłaniany w niewielkim stopniu, w większości wydalany z kałem. W jelitach ulega redukcji bakteryjnej do innego związku azowego - kwasu naftiolowego. Kwas ten należy do amin aromatycznych, ale jego działanie genotoksyczne nie zostało potwierdzone (ryzyko jest małe lub żadne). |
Dopuszczalna dzienna dawka |
1,5 mg/kg m.c. dziennie |