« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas karminowy (E120)
Inne nazwy: Karmina, koszenila, czerwień naturalna 4
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na czerwono |
Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Nie jest toksyczna ani kancerogenna. To obecność zanieczyszczeń w preparacie barwnika (nie zaś sam kwas karminowy) może być przyczyną kataru siennego, pokrzywki czy nawet wstrząsu anafilaktycznego u niektórych osób. |
Zastosowanie |
Żywność: napoje alkoholowe, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter
vino), produkty piekarnicze, ciastka, desery, niektóre odmiany sera Cheddar, jogurty, sosy oraz słodycze, śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, kiełbasy, pasztety, kiełbaski śniadaniowe o zawartości przetworów zbożowych nie mniej niż 6%, mięso do hamburgerów z dodatkiem warzyw lub przetworów zbożowych w ilości nie mniej niż 4%, kiełbasa Chorizo, Salchichon, Pasturmas (jadalna
zewnętrzna powłoka).
Kosmetyki: kolorowe szminki, czerwone cienie do powiek, szampony do włosów, tusze do rzęs. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik naturalny. Otrzymywany w wyniku wodnej, wodnoalkoholowej lub alkoholowej ekstrakcji koszenili, tj. wysuszonych żeńskich osobników owadów Dactylopius coccus Costa. |
Poza żywnością stosowany również |
Barwnik otoczki tabletek, np. No-spa. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
5 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Koszenila jest poddawana ponownej ocenie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), planowany termin wydania opinii to 31/12/2015. Koszenila i karmin to nazwy barwnika, natomiast kwas karminowy jest związkiem chemicznym. |