« Powrót do wyników wyszukiwania
Beta-apo-8'karotenal (C30) (E160e)
Inne nazwy: Apokarotenal
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na pomarańczowo - żółto | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Do tej pory opublikowano mało wyników badań. Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: sery topione, sery w plastrach, serki do smarowania pieczywa, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, konserwy z czerwonych owoców, lody, sosy, przyprawy (np. : curry), wędzone ryby, pasty rybne, musztarda. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik naturalny |
Metabolizm |
---|
Wchłaniany tylko w niewielkim stopniu (minimum w 15%), w większości wydalany z kałem. Niewielka ilość kumuluje się w wątrobie, łącznie z witaminą A (retinolem), do której jest częściowo metabolizowany. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
0,05 mg/kg m.c. dziennie |
Źródła |
---|
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2499.pdf |
Podobne z tej grupy |
---|
Amarant E123 Annato E160b Betanina E162 Czerwień 2G E128 Czerwień Allura AC E129 Czerwień koszenilowa A E124 Karoteny E160a Kwas karminowy E120 Luteina E161b Zieleń S E142 |