« Powrót do wyników wyszukiwania

Beta-apo-8'karotenal (C30) (E160e)

Inne nazwy: Apokarotenal

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na pomarańczowo - żółto Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Do tej pory opublikowano mało wyników badań. Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych.
Zastosowanie
Żywność: sery topione, sery w plastrach, serki do smarowania pieczywa, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, konserwy z czerwonych owoców, lody, sosy, przyprawy (np.

: curry), wędzone ryby, pasty rybne, musztarda.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny
Metabolizm
Wchłaniany tylko w niewielkim stopniu (minimum w 15%), w większości wydalany z kałem. Niewielka ilość kumuluje się w wątrobie, łącznie z witaminą A (retinolem), do której jest częściowo metabolizowany.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,05 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2499.pdf
Podobne z tej grupy
Chlorofile E140
Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C30) E160f
Glin E173
Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d
Karoteny E160a
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Kurkumina E100
Srebro E174
Tartrazyna E102
Żółcień chinolinowa E104