« Powrót do wyników wyszukiwania
Beta-apo-8'karotenal (C30) (E160e)
Inne nazwy: Apokarotenal
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na pomarańczowo - żółto |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Do tej pory opublikowano mało wyników badań. Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych. |
Zastosowanie |
Żywność: sery topione, sery w plastrach, serki do smarowania pieczywa, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, konserwy z czerwonych owoców, lody, sosy, przyprawy (np.
: curry), wędzone ryby, pasty rybne, musztarda. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik naturalny |
Metabolizm |
Wchłaniany tylko w niewielkim stopniu (minimum w 15%), w większości wydalany z kałem. Niewielka ilość kumuluje się w wątrobie, łącznie z witaminą A (retinolem), do której jest częściowo metabolizowany. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,05 mg/kg m.c. dziennie |