« Powrót do wyników wyszukiwania

Karoteny (E160a)

Inne nazwy: Mieszanina karotenów, beta-karoten

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na pomarańczowo - czerwono Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W małych dawkach uważane za nieszkodliwe. Przy przedawkowaniu skóra nabiera żółtawego zabarwienia. Karoteny mogą mieć korzystny wpływ na organizm ze względu na ich właściwości antyoksydacyjne.
Zastosowanie
Żywność: masło (łącznie z masłem o obniżonej zawartości tłuszczu i koncentratem masła), margaryny, odtłuszczone produkty do smarowania pieczywo, ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe, napoje mleczne, sery, lody, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, ciasta, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), kiełbasy, pasztety.
Pochodzenie substancji
Barwnik organiczny syntetyczny i/lub naturalny (otrzymywany z oleju palmowego, marchwi, alg (np. Dunaliella salina) oraz poprzez fermentację z grzyba Blakeslea trispora).
Metabolizm
Wchłaniany w przewodzie pokarmowym w ilości od 10 do 90%, wydalany głównie z kałem. Gromadzony głównie w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Częściowo przekształcany do witaminy A (retinolu).
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Ciekawostki
Ponad 400 różnych karoteniodów zidentyfikowano w żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach, warzywach i innych roślinach.
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2593.pdf http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf
Podobne z tej grupy
Azorubina E122
Błękit brylantowy FCF E133
Chlorofile E140
Karmel siarczynowy E150b
Likopen E160d
Luteina E161b
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172
Węglan wapnia E170
Złoto E175
Żółcień chinolinowa E104