« Powrót do wyników wyszukiwania
Karoteny (E160a)
Inne nazwy: Mieszanina karotenów, beta-karoten
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Barwnik |
Barwi na pomarańczowo - czerwono |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
W małych dawkach uważane za nieszkodliwe. Przy przedawkowaniu skóra nabiera żółtawego zabarwienia. Karoteny mogą mieć korzystny wpływ na organizm ze względu na ich właściwości antyoksydacyjne. |
Zastosowanie |
Żywność: masło (łącznie z masłem o obniżonej zawartości tłuszczu i koncentratem masła), margaryny, odtłuszczone produkty do smarowania pieczywo, ekstrudowane, napowietrzane lub owocowo aromatyzowane śniadaniowe przetwory zbożowe, napoje mleczne, sery, lody, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, ciasta, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), kiełbasy, pasztety. |
Pochodzenie substancji |
Barwnik organiczny syntetyczny i/lub naturalny (otrzymywany z oleju palmowego, marchwi, alg (np. Dunaliella salina) oraz poprzez fermentację z grzyba Blakeslea trispora). |
Metabolizm |
Wchłaniany w przewodzie pokarmowym w ilości od 10 do 90%, wydalany głównie z kałem. Gromadzony głównie w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Częściowo przekształcany do witaminy A (retinolu). |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nieustalone |
Ciekawostki |
Ponad 400 różnych karoteniodów zidentyfikowano w żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach, warzywach i innych roślinach. |