« Powrót do wyników wyszukiwania
Indygotyna (E132)
Inne nazwy: Indygokarmin, błękit indygowy, indygo, niebieski FD&C 1
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na niebiesko | Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Z powodu wiązania się tego barwnika z białkami, może wywołać reakcje alergiczne. Jest on także zdolny do uwalniania histaminy. Może być przyczyną nadpobudliwości i problemów z sercem. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: słodycze, gumy do żucia, desery, lody, napoje bezalkoholowe. Kosmetyki: płukanki do włosów. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny organiczny |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Medycyna: testy funkcjonowania nerek, tabletki i kapsułki. Przemysł chemiczny: odczynniki chemiczne. |
Metabolizm |
---|
Brak dostępnych danych na temat metabolizmu u ludzi. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
5 mg/kg masy ciała |
Źródła |
---|
http://apps.who.int/ipsc/database/evaluations/chemical.aspx?chemID=3093 |
Podobne z tej grupy |
---|
Amarant E123 Antocyjany E163 Brąz FK E154 Brąz HT E155 Czerwień Allura AC E129 Dwutlenek tytanu E171 Erytrozyna E127 Glin E173 Kurkumina E100 Kwas karminowy E120 |