« Powrót do wyników wyszukiwania
Czerwień Allura AC (E129)
Inne nazwy: Czerwień spożywcza 17
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na pomarańczowo-czerwono | Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Jest barwnikiem azotowym, zatem może wywołać reakcje u osób z nietolerancją na salicylany. Dodatkowo uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci. Dotychczasowe badania nie potwierdziły genotoksyczności oraz kancerogenności. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: aromatyzowane napoje bezalkoholowe, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino), kandyzowane owoce i warzywa, konserwy z czerwonych owoców, wyroby cukiernicze, dekoracje i powłoki, pieczywo cukiernicze, wyroby ciastkarskie (np. herbatniki, ciasteczka i wafle), lody spożywcze, aromatyzowane sery topione, desery, sosy, przyprawy (np. curry sproszkowane), marynaty, ostry sos korzenny i korniszony z jarzynami w occie, Luncheon meat, breakfast sausages: kiełbaski śniadaniowe o zawartości przetworów zbożowych nie mniej niż 6%, musztarda, przetwory z ryb i skorupiaków. Kosmetyki: szminki. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik syntetyczny (azowy) |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Wielka brytania |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Preparaty dla sportowców, np. Carnotrix. |
Metabolizm |
---|
Wchłaniana w niewielkim stopniu, wydalana głównie z kałem. Powstaje z niej kilka metabolitów, niektóre z nich dotąd są niezidentyfikowane. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
7 mg/kg masy ciała |
Ciekawostki |
---|
Na opakowaniu produktu zawierającego czerwień allura (E 129) powinna widnieć informacja składająca się z nazwy barwnika lub jego numeru E oraz ostrzeżenia, że może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. |
Źródła |
---|
Rozporządzenie PE i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1327.pdf http://www.brpd.gov.pl/wystapienia/wyst_2011_12_14_mz.pdf http://food.gov.uk/multimedia/pdfs/board/info120101.pdf |
Podobne z tej grupy |
---|
Antocyjany E163 Brąz FK E154 Brąz HT E155 Czerwień koszenilowa A E124 Indygotyna E132 Kantaksantyna E161g Kapsorubina E160c Kurkumina E100 Kwas karminowy E120 Złoto E175 |