« Powrót do wyników wyszukiwania

Antocyjany (E163)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na fioletowo, Barwi na czerwono, Barwi na niebiesko Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważa się, że mają dobroczynne działanie na zdrowie człowieka. Wykazują właściwości antyoksydacyjne, a także potencjalnie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe.
Zastosowanie
Żywność: śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane, ser Red marbled, lody, cukierki i wyroby cukiernicze, jogurty, galaretki, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, napoje bezalkoholowe, wina, Americano, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek). Kosmetyki.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Otrzymywany z czarnej marchwi, czerwonej kapusty, rzodkwi, winogron, czarnej porzeczki.
Metabolizm
W niewielkim stopniu są wchłaniane z przewodu pokarmowego, w większości wydalane z kałem w postaci niezmienionej lub metabolitów.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3145.pdf http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je05.htm http://www.benthamscience.com/open/tofsj/articles/V004/7TOFSJ.pdf
Podobne z tej grupy
Betanina E162
Chlorofile E140
Czerń brylantowa BN E151
Czerwień 2G E128
Indygotyna E132
Karmel E150a
Karmel amoniakalny E150c
Kwas karminowy E120
Złoto E175
Żółcień chinolinowa E104