« Powrót do wyników wyszukiwania

Antocyjany (E163)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na fioletowo, Barwi na czerwono, Barwi na niebiesko Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważa się, że mają dobroczynne działanie na zdrowie człowieka. Wykazują właściwości antyoksydacyjne, a także potencjalnie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe.
Zastosowanie
Żywność: śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane, ser Red marbled, lody, cukierki i wyroby cukiernicze, jogurty, galaretki, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, napoje bezalkoholowe, wina, Americano, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek). Kosmetyki.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Otrzymywany z czarnej marchwi, czerwonej kapusty, rzodkwi, winogron, czarnej porzeczki.
Metabolizm
W niewielkim stopniu są wchłaniane z przewodu pokarmowego, w większości wydalane z kałem w postaci niezmienionej lub metabolitów.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3145.pdf http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je05.htm http://www.benthamscience.com/open/tofsj/articles/V004/7TOFSJ.pdf
Podobne z tej grupy
Beta-apo-8'karotenal (C30) E160e
Błękit brylantowy FCF E133
Czerń brylantowa BN E151
Glin E173
Kapsorubina E160c
Karmel amoniakalny E150c
Likopen E160d
Luteina E161b
Złoto E175
Żółcień chinolinowa E104