« Powrót do wyników wyszukiwania

Antocyjany (E163)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na fioletowo, Barwi na czerwono, Barwi na niebiesko Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważa się, że mają dobroczynne działanie na zdrowie człowieka. Wykazują właściwości antyoksydacyjne, a także potencjalnie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe.
Zastosowanie
Żywność: śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane, ser Red marbled, lody, cukierki i wyroby cukiernicze, jogurty, galaretki, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, napoje bezalkoholowe, wina, Americano, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek). Kosmetyki.
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Otrzymywany z czarnej marchwi, czerwonej kapusty, rzodkwi, winogron, czarnej porzeczki.
Metabolizm
W niewielkim stopniu są wchłaniane z przewodu pokarmowego, w większości wydalane z kałem w postaci niezmienionej lub metabolitów.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nieustalone
Źródła
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3145.pdf http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/publication/guidelinessotonsixcolours.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je05.htm http://www.benthamscience.com/open/tofsj/articles/V004/7TOFSJ.pdf
Podobne z tej grupy
Błękit patentowy V E131
Brąz FK E154
Indygotyna E132
Kapsorubina E160c
Kurkumina E100
Kwas karminowy E120
Likopen E160d
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172
Węgiel roślinny E153
Zieleń S E142