« Powrót do wyników wyszukiwania
Antocyjany (E163)
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na fioletowo, Barwi na czerwono, Barwi na niebiesko | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Uważa się, że mają dobroczynne działanie na zdrowie człowieka. Wykazują właściwości antyoksydacyjne, a także potencjalnie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: śniadaniowe przetwory zbożowe owocowo aromatyzowane, ser Red marbled, lody, cukierki i wyroby cukiernicze, jogurty, galaretki, marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, napoje bezalkoholowe, wina, Americano, warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek). Kosmetyki. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik naturalny. Otrzymywany z czarnej marchwi, czerwonej kapusty, rzodkwi, winogron, czarnej porzeczki. |
Metabolizm |
---|
W niewielkim stopniu są wchłaniane z przewodu pokarmowego, w większości wydalane z kałem w postaci niezmienionej lub metabolitów. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
Nieustalone |
Podobne z tej grupy |
---|
Błękit patentowy V E131 Brąz FK E154 Indygotyna E132 Kapsorubina E160c Kurkumina E100 Kwas karminowy E120 Likopen E160d Tlenki i wodorotlenki żelaza E172 Węgiel roślinny E153 Zieleń S E142 |