« Powrót do wyników wyszukiwania
Glin (E173)
Inne nazwy: Aluminium
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na kolor metaliczny | Należy unikać |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Barwnik ten może mieć związek z występowaniem choroby Alzheimera oraz innych chorób neurodegeneracyjnych. Wysokie stężenie aluminium może nasilać choroby nerek, płuc, toksycznie oddziaływać na układ krwionośny, rozrodczy oraz nerwowy. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: polewy, zewnętrzne powłoki wyrobów cukierniczych do dekoracji ciast i pasztecików. Kosmetyki: antyperspiranty. |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik naturalny nieorganiczny |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Australia |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Produkcja garnków, patelni, papieru, opakowań do żywności, środków gaśniczych, wypełniaczy, tworzyw wodoodpornych; srebrne wykończenia pigułek i tabletek, uzdatnianie wody, rafinacja cukru, browarnictwo, produkcja wina. |
Metabolizm |
---|
Z żywności tylko w niewielkim stopniu wchłaniane w przewodzie pokarmowym (ok. 0,1%), z wody ok. 0,3%. Biodostępność może być większa w zależności od formy chemicznej. Gromadzi się we wszystkich tkankach, szczególnie w kościach. Może się przedostawać do mózgu, a także do łożyska oraz płodu. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
ADI tymczasowo nieustalone. Wyznaczono natomiast tymczasowe dopuszczalne tygodniowe pobranie, które wynosi 2 mg/ kg m.c./ tydzień. |
Ciekawostki |
---|
Naturalnym źródłem aluminium w diecie są: pieczywo, wyroby cukiernicze, niektóre warzywa (szpinak, rzodkiew, sałata, boćwina, kukurydza), grzyby, lukrowane owoce, nabiał, kiełbaki, podroby, skorupiaki, większość produktów mącznych. Patelni, misek czy folii wytwarzanych z dodatkiem aluminium nie należy używać do żywności zawierającej kwasy i sole, ponieważ zwiększa to stężenie tego pierwistka w żywności (np. puree jabłkowe, pomidorowe, rabarbar, solone śledzie, pikle, ocet). |
Źródła |
---|
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/754.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v024je07.htm ftp://ftp.fao.org/ag/agn/jecfa/JECFA_74_Summary_Report_4July2011.pdf Australia: http://ebookbrowsee.net/australia-and-new-zealand-schedule-3-colours-permitted-in-ac-pdf-d38137957 |