« Powrót do wyników wyszukiwania
Kurkumina (E100)
Inne nazwy: Żółcień naturalna 3, żółcień kurkumowa, diferoil metanu
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Barwnik | Barwi na jasno pomarańczowo-żółto, Przeciwjełczejąca | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Jeżeli jest przestrzegana dawka dziennego spożycia stosowana w żywności, nie obserwuje się efektów ubocznych. Może powodować podrażnienia skóry. |
Zastosowanie |
---|
Żywność: suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków, przyprawy (np. curry), koncentraty, pikantny ryż, napoje w puszkach, wyroby cukiernicze (np. ciasta), produkty mleczarskie, lody, jogurty, herbatniki, prażona kukurydza, słodycze, polewy, produkty zbożowe, sosy, oleje, margaryny i inne tłuszcze z wyjątkiem masła o obniżonej zawartosci tłuszczu, paluszki rybne (panierka), sery topione, kiełbasy, pasztety, Pasturmas (jadalna zewnętrzna powłoka), marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino). . |
Pochodzenie substancji |
---|
Barwnik naturalny. Otrzymywany z kłączy ostryżu długiego (Curcuma longa L.) poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami. |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Barwnik do bawełny. Wskaźnik chemiczny. |
Metabolizm |
---|
Kurkumina jest słabo przyswajalna z przewodu pokarmowego. W jelitach oraz wątrobie ulega sprzężeniu z glukuronidami i siarczanami lub jest redukowana do heksahydrokurkuminy. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
1 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
---|
Kurkuma jest surowym ekstraktem, natomiast kurkumina oczyszczonym związkiem chemicznym (dominującym barwnikiem kurkumy). |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/curcumin/ http://www.food-info.net/pl/e/e100.htm http://www.food-info.net/pl/colour/curcumin.htm |