« Powrót do wyników wyszukiwania

Kurkumina (E100)

Inne nazwy: Żółcień naturalna 3, żółcień kurkumowa, diferoil metanu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na jasno pomarańczowo-żółto, Przeciwjełczejąca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Jeżeli jest przestrzegana dawka dziennego spożycia stosowana w żywności, nie obserwuje się efektów ubocznych. Może powodować podrażnienia skóry.
Zastosowanie
Żywność: suszone ziemniaki w postaci granulatu i płatków, przyprawy (np. curry), koncentraty, pikantny ryż, napoje w puszkach, wyroby cukiernicze (np. ciasta), produkty mleczarskie, lody, jogurty, herbatniki, prażona kukurydza, słodycze, polewy, produkty zbożowe, sosy, oleje, margaryny i inne tłuszcze z wyjątkiem masła o obniżonej zawartosci tłuszczu, paluszki rybne (panierka), sery topione, kiełbasy, pasztety, Pasturmas (jadalna zewnętrzna powłoka), marmolady i inne podobne produkty owocowe łącznie z produktami niskokalorycznymi, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino). .
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Otrzymywany z kłączy ostryżu długiego (Curcuma longa L.) poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami.
Poza żywnością stosowany również
Barwnik do bawełny. Wskaźnik chemiczny.
Metabolizm
Kurkumina jest słabo przyswajalna z przewodu pokarmowego. W jelitach oraz wątrobie ulega sprzężeniu z glukuronidami i siarczanami lub jest redukowana do heksahydrokurkuminy.
Dopuszczalna dzienna dawka
1 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Kurkuma jest surowym ekstraktem, natomiast kurkumina oczyszczonym związkiem chemicznym (dominującym barwnikiem kurkumy).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/curcumin/ http://www.food-info.net/pl/e/e100.htm
http://www.food-info.net/pl/colour/curcumin.htm
Podobne z tej grupy
Czerń brylantowa BN E151
Czerwień 2G E128
Erytrozyna E127
Indygotyna E132
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin E141
Likopen E160d
Tartrazyna E102
Węglan wapnia E170
Żółcień chinolinowa E104
Żółcień pomarańczowa FCF E110