« Powrót do wyników wyszukiwania

Ryboflawina (E101)

Inne nazwy: Laktoflawina; fosforan 5'-ryboflawiny, fosforan sodu 5'-ryboflawiny

Grupa Funkcja Szkodliwość
Barwnik Barwi na żółto Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznawany za nieszkodliwy, ma korzystny wpływ na zdrowie. Ryboflawina to witamina B2.
Zastosowanie
Żywność: warzywa w occie, solance lub oleju (z wyjątkiem oliwek), Pasturmas (jadalna zewnętrzna powłoka), przyprawy, produkty mleczarskie, zbożowe, desery, masło orzechowe, kakao, kawa, drink Americano, aromatyzowany napój winopochodny gronowy uzyskany z gorzkiego wina (bitter soda), aromatyzowane gorzkie wino gronowe (bitter vino). .
Pochodzenie substancji
Barwnik naturalny. Produkowany przez drożdże Eremothecium ashbyii, Ashbya gossypi, Candida guilliermudii oraz Debaryomyces subglobosus.
Metabolizm
Ryboflawina wchłaniana jest w górnym odcunku jelita cienkiego. W jelicie przekształcana jest do mononukleotydu flawinowego (FMN), a w wątrobie do dinukleotydu flawinowego (FAD). Wydalana w postaci niezmienionej, głównie z moczem. Wchłanianie, metabolizm i wydalanie są regulowane przez hormony tarczycy.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Ryboflawina jest poddawana ponownej ocenie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), planowany termin wydania opinii to 31/12/2015. Naturalnie występuje w jajkach, mleku, drożdżach.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005. http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5132012167.pdf http://registerofquestions.efsa.europa.eu/raw-war/?wicket:interface=:6::::
Podobne z tej grupy
Chlorofile E140
Czerwień koszenilowa A E124
Czerwień litolowa BK E180
Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C30) E160f
Karmel amoniakalno-siarczynowy E150d
Srebro E174
Tartrazyna E102
Tlenki i wodorotlenki żelaza E172
Węglan wapnia E170
Zieleń S E142