« Powrót do wyników wyszukiwania
| Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
| Konserwant |
Konserwująca |
Niekorzystny |
| Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
| Może wywołać zawroty i bóle głowy oraz migreny. U osób wrażliwych może również być przyczyną astmy, a także trudności w nauce, problemów behawioralnych, podrażnień żołądka i skóry. |
| Zastosowanie |
| Żywność: chleb pakowany krojony, chleb żytni, chleby o zredukowanej kaloryczności, częściowo upieczone i pakowane: chleb, bułki oraz pieczywo typu pitta, opakowane pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, pudding bożonarodzeniowy, sery i substytuty serów dojrzewających (tylko do stosowania na powierzchnię). Kosmetyki, np. szminki, tusze do rzęs. |
| Pochodzenie substancji |
| Związek syntetyczny. Otrzymywany na drodze fermentacji z wykorzystaniem bakterii z rodzaju Propionibacterium. |
| Poza żywnością stosowany również |
| Medycyna: leki przeciwgrzybicze |
| Metabolizm |
| Kwas propionowy i jego sole są metabolizowane w organizmie na tej samej drodze co kwasy tłuszczowe. |
| Dopuszczalna dzienna dawka |
| Nie wymaga limitowania |
| Ciekawostki |
| Kwas propionowy i jego sole mogą naturalnie występować w niektórych produktach fermentowanych. |