« Powrót do wyników wyszukiwania

Heksametylenoczteroamina (E239)

Inne nazwy: Heksamina, urotropina

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wysokie stężenia powodują znaczne efekty uboczne. Jest podejrzany o kancerogenność oraz mutagenność. Może powodować kontaktowe zapalenia skóry, uszkodzenia nerek oraz rozstrój przewodu pokarmowego.
Zastosowanie
Żywność: ser Provolone.

Kosmetyki: środek konserwujący.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Przemysłowo pozyskiwany z formaldehydu i amoniaku.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada, Nowa zelandia, Usa
Poza żywnością stosowany również
Przemysł: produkcja olejów smarowych
Dopuszczalna dzienna dawka
0,15 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je10.htm
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Podobne z tej grupy
Azotyn potasu E249
Benzoesan wapnia E213
Bifenyl E230
Disiarczan sodu E223
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Kwas izoaskorbinowy E315
Kwas octowy E260
Lizozym E1105
Nizyna E234
Ortofenylofenolan sodu E232