« Powrót do wyników wyszukiwania

Heksametylenoczteroamina (E239)

Inne nazwy: Heksamina, urotropina

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Wysokie stężenia powodują znaczne efekty uboczne. Jest podejrzany o kancerogenność oraz mutagenność. Może powodować kontaktowe zapalenia skóry, uszkodzenia nerek oraz rozstrój przewodu pokarmowego.
Zastosowanie
Żywność: ser Provolone.

Kosmetyki: środek konserwujący.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Przemysłowo pozyskiwany z formaldehydu i amoniaku.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada, Nowa zelandia, Usa
Poza żywnością stosowany również
Przemysł: produkcja olejów smarowych
Dopuszczalna dzienna dawka
0,15 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je10.htm
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Azotan sodu E251
Benzoesan sodu E211
Benzoesan wapnia E123
Benzoesan wapnia E213
Galusan oktylu E311
Kwas borowy E284
Mleczan potasu E326
Mleczan sodu E325
Sorbinian potasu E202