« Powrót do wyników wyszukiwania

Siarczyn wapnia (E226)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać astmę, podrażnienie skóry, podrażnienia żołądka, mdłości, bóle głowy. Może wpływać na nerki i wątrobę.
Zastosowanie
Żywność: winogrona stołowe, świeże owoce liczi, borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), jabłecznik, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), suche herbatniki, ziemniaki obrane, pulpa cebuli, czosnku i szalotek, pulpa chrzanu, warzywa mrożone białe - w tym grzyby i białe nasiona roślin strączkowych, ziemniaki mrożone i głęboko mrożone, warzywa białe suszone - w tym nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby, suszone orzechy kokosowe (np. wórki kokosowe), suszony imbir, suszone pomidory, suszone owoce i orzechy w łupinach, kukurydza cukrowa pakowana próżniowo, białe warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, cytryny w plastrach w opakowaniach szklanych, czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, mostarda di frutta, całe ziarna sago i kasza jęczmienna perłowa, napoje bezlakoholowe, miód pitny, dżemy, galaretki, marmolady, owoce kandyzowane, świeże, gotowane, mrożone i głęboko mrożone głowonogi i skorupiaki, cynamon, musztarda, żelatyna, zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrob wina, orzechy marynowane.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Poza żywnością stosowany również
Środki dezynfekujące
Metabolizm
Jest rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,7 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Benzoesan potasu E212
Benzoesan sodu E211
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E214
Galusan dodecylu E312
Mleczan wapnia E327
Natamycyna E235
Octan potasu E261
Octany sodu E262
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu E217