« Powrót do wyników wyszukiwania

Askorbinian wapnia (E302)

Inne nazwy: Diwodzian askorbinianu wapnia

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Stabilizująca, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Przy koncentracji obecnej w żywności, nie odnotowano efektów ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: nieprzetworzone ryby, mięczaki i skorupiaki (w tym mrożone i głęboko mrożone), pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego, mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), napoje, soki i żywność dla dzieci na bazie owoców i warzyw, herbatniki, sucharki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez zobojętnienie kwasu askorbinowego wodorotlenkiem wapnia.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety
Metabolizm
Kwas askorbinowy i jego sole są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym oraz metabolizowane. Po przyjęciu większych dawek, tylko małe ilości są wydalane z moczem; obserwuje się natomiast wzrost stężenia kwasu askorbinowego we krwi. Po osiągnięciu maksymalnego stężenia następuje szybkie wydalenie z moczem znacznej części spożytej ilości.
Dopuszczalna dzienna dawka
15 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:253:0001:0175:PL:PDF ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC36/fa36_05e.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je20.htm http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_2_diety_9102007.pdf
Podobne z tej grupy
Azotan sodu E251
Dwutlenek siarki E220
Galusan propylu E310
Gamma-tokoferol E308
Kwas izoaskorbinowy E315
Mleczan potasu E326
Octan potasu E261
Sorbinian potasu E202
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu E215
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu E217