« Powrót do wyników wyszukiwania

Askorbinian wapnia (E302)

Inne nazwy: Diwodzian askorbinianu wapnia

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Stabilizująca, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Przy koncentracji obecnej w żywności, nie odnotowano efektów ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: nieprzetworzone ryby, mięczaki i skorupiaki (w tym mrożone i głęboko mrożone), pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego, mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), napoje, soki i żywność dla dzieci na bazie owoców i warzyw, herbatniki, sucharki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez zobojętnienie kwasu askorbinowego wodorotlenkiem wapnia.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety
Metabolizm
Kwas askorbinowy i jego sole są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym oraz metabolizowane. Po przyjęciu większych dawek, tylko małe ilości są wydalane z moczem; obserwuje się natomiast wzrost stężenia kwasu askorbinowego we krwi. Po osiągnięciu maksymalnego stężenia następuje szybkie wydalenie z moczem znacznej części spożytej ilości.
Dopuszczalna dzienna dawka
15 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:253:0001:0175:PL:PDF ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/CCFAC/CCFAC36/fa36_05e.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je20.htm http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_2_diety_9102007.pdf
Podobne z tej grupy
Askorbinian sodu E301
Disiarczan sodu E223
Galusan oktylu E311
Heksametylenoczteroamina E239
Kwas fumarowy E297
Kwas izoaskorbinowy E315
Kwas sorbowy E200
Propionian wapnia E282
Siarczyn sodu E221
Wodorosiarczyn potasu E228