« Powrót do wyników wyszukiwania
Askorbinian wapnia (E302)
Inne nazwy: Diwodzian askorbinianu wapnia
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca, Stabilizująca, Konserwująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Przy koncentracji obecnej w żywności, nie odnotowano efektów ubocznych. |
Zastosowanie |
Żywność: nieprzetworzone ryby, mięczaki i skorupiaki (w tym mrożone i głęboko mrożone), pakowane wyroby mięsne ze świeżego mięsa mielonego, mrożone i głęboko mrożone nieprzetworzone owoce i warzywa, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości), napoje, soki i żywność dla dzieci na bazie owoców i warzyw, herbatniki, sucharki. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez zobojętnienie kwasu askorbinowego wodorotlenkiem wapnia. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: suplementy diety |
Metabolizm |
Kwas askorbinowy i jego sole są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym oraz metabolizowane. Po przyjęciu większych dawek, tylko małe ilości są wydalane z moczem; obserwuje się natomiast wzrost stężenia kwasu askorbinowego we krwi. Po osiągnięciu maksymalnego stężenia następuje szybkie wydalenie z moczem znacznej części spożytej ilości. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
15 mg/kg m.c. dziennie |