« Powrót do wyników wyszukiwania

Disiarczan potasu (E224)

Inne nazwy: Pirosiarczyn potasu, dwusiarczyn potasu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U niektórych osób może powodować astmę, pokrzywkę, problemy behawioralne, a nawet anafilaksję Może przyczynić się do podrażnienia żołądka, mdłości oraz powodować bóle głowy.
Zastosowanie
Żywność: winogrona stołowe, świeże owoce liczi, borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), zestawy do produkcji wina w domu, polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych), suche herbatniki, kukurydza cukrowa pakowana próżniowo, ziemniaki obrane, pulpa cebuli, czosnku i szalotek, pulpa chrzanu, warzywa mrożone białe - w tym grzyby i białe nasiona roślin strączkowych, ziemniaki mrożone i głęboko mrożone, warzywa białe suszone - w tym nasiona roślin strączkowych, suszone grzyby, suszone orzechy kokosowe (np. wórki kokosowe), suszony imbir, suszone pomidory, suszone owoce i orzechy w łupinach, białe warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, cytryny w plastrach w opakowaniach szklanych, czereśnie o białym miąższu w opakowaniach szklanych, mostarda di frutta, piwo, wino, miód pitny, dżemy, galaretki, marmolady, owoce kandyzowane, świeże, gotowane, mrożone i głęboko mrożone głowonogi i skorupiaki, cynamon, musztarda, żelatyna, zagęszczony sok winogronowy przeznaczony do domowego wyrob wina, orzechy marynowane.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez ogrzewanie wodorosiarczynu potasu lub reakcję wodnego roztworu siarczynu potasu z dwutlenkiem siarki.
Poza żywnością stosowany również
Bielenie słomy (np. na kapelusze, farbowanie tkanin
Metabolizm
Jest rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,7 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
Podobne z tej grupy
Benzoesan wapnia E123
Bifenyl E230
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E214
Kwas askorbinowy E300
Kwas benzoesowy E210
Kwas mlekowy E270
Kwas octowy E260
Wodorosiarczyn sodu E222
Wodorosiarczyn wapnia E227