« Powrót do wyników wyszukiwania

Ortofenylofenol (E231)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za związek kancerogenny. Może spowodować alergię, mdłości, bezdech, zapaść, a nawet śpiączkę.
Zastosowanie
Żywność: wycofany z użycia jako dodatek do żywności. Przedtem stosowany na powierzchnię owoców cytrusowych.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z eteru fenylu.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Poza żywnością stosowany również
Płyny do chłodnic
Metabolizm
Bardzo dobrze wchłaniany, ale też szybko wydalany z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,02 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.fao.org/fileadmin/templates/agphome/documents/Pests_Pesticides/JMPR/Evaluation99/23Phenylphenol.pdf
http://www.inchem.org/documents/jmpr/jmpmono/v99pr08.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Dwuwęglan dimetylu E242
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E218
Galusan oktylu E311
Heksametylenoczteroamina E239
Kwas askorbinowy E300
Kwas octowy E260
Natamycyna E235
Nizyna E234
Octan potasu E261
Tetraboran sodu E285