« Powrót do wyników wyszukiwania

Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (E218)

Inne nazwy: P-hydroksybenzoesan metylu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U niektórych ludzi może uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną alergicznych reakcji: łuszczenia i swędzenia skóry, pokrzywki a także anafilaksji.
Zastosowanie
Żywność: żelowe powłoki przetworów mięsnych (parzonych, peklowanych lub suszonych); pasztety, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, sneksy zbożowe i ziemniaczane i orzechy w polewach, wyroby cukiernicze (z wyjątkiem czekoladowych).

Kosmetyki: kremy nawilżające, kremy do opalania, mydła i inne.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany z toluenu, a następnie poddany estryfikacji.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: dodawany do leków w postaci kremów, rzadziej maści, głównie do preparatów zawierających steroidy. Stosunkowo często obecny w lekach przeciwcukrzycowych i znieczulających.
Metabolizm
Estry etylu, metylu i propylu oraz ich sole sodowe są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Połączenie esrowe łatwo ulega hydrolizie i wraz z moczem wydalany jest wolny kwas p-hydroksybenzoesowy, a także kwas p-hydroksyhipurowy i inne metabolity.
Dopuszczalna dzienna dawka
10 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia E214, E215, E218 i E219)
Ciekawostki
Związek należący to parabenów, które są słabymi alergenami kontaktowymi. Alergizują głównie osoby dotykające żywności. Natomiast jej zjedzenie powoduje prawie całkowite rozłożenie tych związków i raczej nie wywołuje alergii pokarmowej.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 438/2013 z dnia 13 maja 2013r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/83.pdf
Japonia:http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/7bd44c20b0dc562649256502001b65e9/5c2f5445d31454e54925690b0006ccdb/$FILE/13.8.6E.pdf
http://www.mp.pl/artykuly/15858
http://www.ptfarm.pl/pub/File/FP/2_2009/konserwacja.pdf
Podobne z tej grupy
Delta-tokoferol E309
Dwuwęglan dimetylu E242
Galusan oktylu E311
Galusan propylu E310
Kwas benzoesowy E210
Octany sodu E262
Ortofenylofenolan sodu E232
Propionian wapnia E282
Propyloparaben E216
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu E215