« Powrót do wyników wyszukiwania
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego (E218)
Inne nazwy: P-hydroksybenzoesan metylu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Substancja konserwująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U niektórych ludzi może uwalniać histaminę i w ten sposób być przyczyną alergicznych reakcji: łuszczenia i swędzenia skóry, pokrzywki a także anafilaksji. |
Zastosowanie |
Żywność: żelowe powłoki przetworów mięsnych (parzonych, peklowanych lub suszonych); pasztety, produkty mięsne poddane obróbce cieplnej, sneksy zbożowe i ziemniaczane i orzechy w polewach, wyroby cukiernicze (z wyjątkiem czekoladowych).
Kosmetyki: kremy nawilżające, kremy do opalania, mydła i inne. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany z toluenu, a następnie poddany estryfikacji. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: dodawany do leków w postaci kremów, rzadziej maści, głównie do preparatów zawierających steroidy. Stosunkowo często obecny w lekach przeciwcukrzycowych i znieczulających. |
Metabolizm |
Estry etylu, metylu i propylu oraz ich sole sodowe są dobrze wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Połączenie esrowe łatwo ulega hydrolizie i wraz z moczem wydalany jest wolny kwas p-hydroksybenzoesowy, a także kwas p-hydroksyhipurowy i inne metabolity. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
10 mg/kg m.c. dziennie (ilość ta odnosi się wspólnie do spożycia E214, E215, E218 i E219) |
Ciekawostki |
Związek należący to parabenów, które są słabymi alergenami kontaktowymi. Alergizują głównie osoby dotykające żywności. Natomiast jej zjedzenie powoduje prawie całkowite rozłożenie tych związków i raczej nie wywołuje alergii pokarmowej. |