« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas izoaskorbinowy (E315)

Inne nazwy: Kwas erytrobowy, kwas d-araboaskorbinowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób wrażliwych może wywołać reakcje alergiczne.
Zastosowanie
Żywność: produkty mięsne i przetwory rybne utrwalone, płatki śniadaniowe wyroby cukiernicze, produkty mączne, napoje gazowane, , salceson.

Kosmetyki: kremy, farby do włosów, odżywki do włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany z sacharozy.
Metabolizm
Kwas erytrobowy i jego sól sodowa są trudniej wchłanialne w przewodzie pokarmowym w porównaniu z kwasem askorbinowym (witaminą C). Są natomiast dość szybko przetwarzane, choć szczegóły metabolizmu nie zostały dotąd poznane. Prawdopodobnie, tak jak witamina C, związki te są substratami oksydazy askorbinianowej. Metabolity wydalane są z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v28je03.htm
http://www.mbm.net.au/health/296-385.htm
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:346:0015:01:PL:HTML
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Butylohydroksyanizol (BHA) E320
Disiarczan sodu E223
Dwutlenek siarki E220
Dwuwęglan dimetylu E242
Kwas benzoesowy E210
Kwas jabłkowy E296
Kwas sorbowy E200
Lizozym E1105
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu E215