« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas izoaskorbinowy (E315)
Inne nazwy: Kwas erytrobowy, kwas d-araboaskorbinowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca, Konserwująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U osób wrażliwych może wywołać reakcje alergiczne. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty mięsne i przetwory rybne utrwalone, płatki śniadaniowe wyroby cukiernicze, produkty mączne, napoje gazowane, , salceson.
Kosmetyki: kremy, farby do włosów, odżywki do włosów. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany z sacharozy. |
Metabolizm |
Kwas erytrobowy i jego sól sodowa są trudniej wchłanialne w przewodzie pokarmowym w porównaniu z kwasem askorbinowym (witaminą C). Są natomiast dość szybko przetwarzane, choć szczegóły metabolizmu nie zostały dotąd poznane. Prawdopodobnie, tak jak witamina C, związki te są substratami oksydazy askorbinianowej. Metabolity wydalane są z moczem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |