« Powrót do wyników wyszukiwania

Ortofenylofenolan sodu (E232)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może być przyczyną alergii, podrażnienia nosa i oczu, odbarwienia skóry. Powoduje uczulenie na światło.
Zastosowanie
Żywność: wycofany z użycia jako dodatek do żywności. Przedtem stosowany na powierzchnię owoców cytrusowych.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Poza żywnością stosowany również
Detergenty
Metabolizm
Bardzo dobrze wchłaniany, ale też szybko wydalany z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,02 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.fao.org/fileadmin/templates/agphome/documents/Pests_Pesticides/JMPR/Evaluation99/23Phenylphenol.pdf
http://www.inchem.org/documents/jmpr/jmpmono/v99pr08.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Azotan sodu E251
Benzoesan wapnia E213
Galusan oktylu E311
Galusan propylu E310
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas borowy E284
Kwas cytrynowy E330
Octany sodu E262
Propyloparaben E216
Tetraboran sodu E285