« Powrót do wyników wyszukiwania

Ortofenylofenolan sodu (E232)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może być przyczyną alergii, podrażnienia nosa i oczu, odbarwienia skóry. Powoduje uczulenie na światło.
Zastosowanie
Żywność: wycofany z użycia jako dodatek do żywności. Przedtem stosowany na powierzchnię owoców cytrusowych.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Kanada, Usa
Poza żywnością stosowany również
Detergenty
Metabolizm
Bardzo dobrze wchłaniany, ale też szybko wydalany z moczem.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,02 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.fao.org/fileadmin/templates/agphome/documents/Pests_Pesticides/JMPR/Evaluation99/23Phenylphenol.pdf
http://www.inchem.org/documents/jmpr/jmpmono/v99pr08.htm
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Australia: http://www.comlaw.gov.au/Details/F2011C00892/Html/Volume_2 USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Azotyn sodu E250
Benzoesan sodu E211
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Cytryniany sodu E331
Disiarczan sodu E223
Dwutlenek siarki E220
Dwutlenek węgla E290
Galusan propylu E310
Kwas cytrynowy E330
Siarczyn sodu E221