« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas octowy (E260)

Inne nazwy: Kwas etanowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Buforująca, Regulująca kwasowość, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym. Powinny unikać go osoby cierpiące na bardzo rzadką przypadłość - nietolerancję octu.
Zastosowanie
Żywność: mozzarella i ser serwatkowy, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, marynaty, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli, wypieki, sosy; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości).

Kosmetyki: barwniki do włosów, mydła w płynie.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcjach utleniania etanolu i aldehydu octowego.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł chemiczny: synteza organiczna różnych związków, składnik roztworów buforowych. Farmacja: produkcja leków - aspiryny. Przemysł fotograficzny: synteza octanu celulozy wykorzystywanego do produkcji taśm, błon i folii fotograficznych.
Metabolizm
Kwas octowy i jego sole są wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Wchodzą w reakcje metaboliczne naturalnie zachodzące w ludzkim organizmie i na tej drodze są całkowicie utylizowane (np. synteza glikogenu, cholesterolu, metabolizm węglowodanów i kwasów tłuszczowych).
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Spożywczy kwas octowy (ocet, vinegar) jest otrzymywany poprzez fermentację octową etanolu (alkoholu, który jest powszechnie spożywany w postaci piwa, wina itp.)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:253:0001:0175:PL:PDF
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je05.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_octowy
Podobne z tej grupy
Askorbinian sodu E301
Benzoesan wapnia E213
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Dwutlenek siarki E220
Heksametylenoczteroamina E239
Kwas borowy E284
Octan wapnia E263
Ortofenylofenolan sodu E232
Propionian potasu E283
Sorbinian potasu E202