« Powrót do wyników wyszukiwania
Kwas octowy (E260)
Inne nazwy: Kwas etanowy
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Buforująca, Regulująca kwasowość, Konserwująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym. Powinny unikać go osoby cierpiące na bardzo rzadką przypadłość - nietolerancję octu. |
Zastosowanie |
Żywność: mozzarella i ser serwatkowy, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, marynaty, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli, wypieki, sosy; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości).
Kosmetyki: barwniki do włosów, mydła w płynie. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcjach utleniania etanolu i aldehydu octowego. |
Poza żywnością stosowany również |
Przemysł chemiczny: synteza organiczna różnych związków, składnik roztworów buforowych. Farmacja: produkcja leków - aspiryny. Przemysł fotograficzny: synteza octanu celulozy wykorzystywanego do produkcji taśm, błon i folii fotograficznych. |
Metabolizm |
Kwas octowy i jego sole są wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Wchodzą w reakcje metaboliczne naturalnie zachodzące w ludzkim organizmie i na tej drodze są całkowicie utylizowane (np. synteza glikogenu, cholesterolu, metabolizm węglowodanów i kwasów tłuszczowych). |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Spożywczy kwas octowy (ocet, vinegar) jest otrzymywany poprzez fermentację octową etanolu (alkoholu, który jest powszechnie spożywany w postaci piwa, wina itp.) |