« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwas octowy (E260)

Inne nazwy: Kwas etanowy

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Buforująca, Regulująca kwasowość, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym. Powinny unikać go osoby cierpiące na bardzo rzadką przypadłość - nietolerancję octu.
Zastosowanie
Żywność: mozzarella i ser serwatkowy, owoce i warzywa w puszkach lub słoikach, marynaty, chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli, wypieki, sosy; żywność przetworzona na bazie zbóż oraz żywność dla dzieci (tylko w celu regulacji kwasowości).

Kosmetyki: barwniki do włosów, mydła w płynie.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcjach utleniania etanolu i aldehydu octowego.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł chemiczny: synteza organiczna różnych związków, składnik roztworów buforowych. Farmacja: produkcja leków - aspiryny. Przemysł fotograficzny: synteza octanu celulozy wykorzystywanego do produkcji taśm, błon i folii fotograficznych.
Metabolizm
Kwas octowy i jego sole są wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Wchodzą w reakcje metaboliczne naturalnie zachodzące w ludzkim organizmie i na tej drodze są całkowicie utylizowane (np. synteza glikogenu, cholesterolu, metabolizm węglowodanów i kwasów tłuszczowych).
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Spożywczy kwas octowy (ocet, vinegar) jest otrzymywany poprzez fermentację octową etanolu (alkoholu, który jest powszechnie spożywany w postaci piwa, wina itp.)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:253:0001:0175:PL:PDF
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je05.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_octowy
Podobne z tej grupy
Askorbinian sodu E301
Azotyn potasu E249
Butylohydroksytoluen (BHT) E321
Dwuwęglan dimetylu E242
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego E214
Izoaskorbinian sodu E316
Kwas sorbowy E200
Octany sodu E262
Propionian sodu E281
Siarczyn wapnia E226