« Powrót do wyników wyszukiwania

Butylohydroksyanizol (BHA) (E320)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy. Podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. W połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA. wprowadzono zakaz stosowania w żywności dla dzieci.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze, oleje, ciasta w proszku, mleko w proszku do automatów, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane obróbce termicznej, susze ziemniaczane, guma do żucia, suplementy diety, koncentrat pomidorowy. Kosmetyki, np. szminki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji 4-metoksyfenolu z izobutylenem.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł naftowy, produkcja opakowań, gumy, karmy dla zwierząt.
Metabolizm
BHA jest bardzo szybko wchłaniany, metabolizowany i wydalany z organizmu, w większości z moczem i kałem. Główne metabolity to glukuronidy, siarczany i fenole (np. TBHQ).
Dopuszczalna dzienna dawka
1 mg/kg mc.c dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2392.pdf
Podobne z tej grupy
Disiarczan potasu E224
Dwutlenek węgla E290
Kwas borowy E284
Kwas cytrynowy E330
Kwas sorbowy E200
Propionian potasu E283
Sorbinian wapnia E203
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu E219
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego E385
Wodorosiarczyn wapnia E227