« Powrót do wyników wyszukiwania
Butylohydroksyanizol (BHA) (E320)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca, Konserwująca |
Niebezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy. Podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. W połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA. wprowadzono zakaz stosowania w żywności dla dzieci. |
Zastosowanie |
Żywność: tłuszcze, oleje, ciasta w proszku, mleko w proszku do automatów, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane obróbce termicznej, susze ziemniaczane, guma do żucia, suplementy diety, koncentrat pomidorowy. Kosmetyki, np. szminki. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji 4-metoksyfenolu z izobutylenem. |
Poza żywnością stosowany również |
Przemysł naftowy, produkcja opakowań, gumy, karmy dla zwierząt. |
Metabolizm |
BHA jest bardzo szybko wchłaniany, metabolizowany i wydalany z organizmu, w większości z moczem i kałem. Główne metabolity to glukuronidy, siarczany i fenole (np. TBHQ). |
Dopuszczalna dzienna dawka |
1 mg/kg mc.c dziennie |