« Powrót do wyników wyszukiwania

Butylohydroksyanizol (BHA) (E320)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy. Podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. W połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA. wprowadzono zakaz stosowania w żywności dla dzieci.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze, oleje, ciasta w proszku, mleko w proszku do automatów, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane obróbce termicznej, susze ziemniaczane, guma do żucia, suplementy diety, koncentrat pomidorowy. Kosmetyki, np. szminki.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w reakcji 4-metoksyfenolu z izobutylenem.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł naftowy, produkcja opakowań, gumy, karmy dla zwierząt.
Metabolizm
BHA jest bardzo szybko wchłaniany, metabolizowany i wydalany z organizmu, w większości z moczem i kałem. Główne metabolity to glukuronidy, siarczany i fenole (np. TBHQ).
Dopuszczalna dzienna dawka
1 mg/kg mc.c dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2392.pdf
Podobne z tej grupy
Azotan potasu E252
Azotan sodu E251
Dwutlenek siarki E220
Kwas askorbinowy E300
Kwas benzoesowy E210
Kwas borowy E284
Kwas cytrynowy E330
Propionian sodu E281
Propionian wapnia E282
Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego E385