« Powrót do wyników wyszukiwania

Azotyn sodu (E250)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać mdłości, wymioty, zawroty i bóle głowy. Jest niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy (male dzieci mają inną hemoglobinę niż dorośli; jest ona bardziej reaktywna w stosunku do azotynów, połączenie z tymi związkami utrudnia przenoszenie tlenu przez krew). Jest potencjalnie rakotwórczy.
Zastosowanie
Żywność: peklowane wędliny, wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego, wędzonki, peklowane konserwy mięsne pasteryzowane i sterylizowane.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez redukcję lub rozkład termiczny azotanu sodu.
Poza żywnością stosowany również
Przemysł chemiczny: produkcja śwodków antykorozyjnych, organicznych pochodnch kwasu azotawego oraz barwników.
Metabolizm
Azotyn sodu jest łatwo wchłanialny w jelitach. 30-40% jest wydalane w postaci niezmienionej. W środowisku soku żołądkowego, po połączeniu z białkami, z azotynów powstają nitrozoaminy, które mają właściwości rakowtórcze.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,1 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/pims/chemical/pimg016.htm#SectionTitle:6.4 Metabolism
Podobne z tej grupy
Askorbinian wapnia E302
Azotyn potasu E249
Cytryniany sodu E331
Dwuwęglan dimetylu E242
Izoaskorbinian sodu E316
Mleczan potasu E326
Octan wapnia E263
Ortofenylofenolan sodu E232
Propyloparaben E216
Tert-butylohydrochinon (TBHQ) E319