« Powrót do wyników wyszukiwania

Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (E304)

Inne nazwy: (i) palmitynian askorbylu, (ii) stearynian askorbylu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Stabilizująca, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym
Zastosowanie
Żywność: mleko w proszku i mleko zagęszczone, tłuszcze i oleje (z wyjątkiem oliwy), chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję kwasu askorbinowego z kwasem palmitynowym lub stearynowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia nowa zelandia, Usa
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety (6-palmitynian L-askorbylu)
Metabolizm
Brak danych na temat metabolizmu u człowieka.
Dopuszczalna dzienna dawka
1,25 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_2_diety_9102007.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je21.htm
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Alfa-tokoferol E307
Azotan sodu E251
Benzoesan wapnia E213
Bifenyl E230
Cytryniany sodu E331
Disiarczan sodu E223
Kwas borowy E284
Lecytyny E322
Lizozym E1105
Tetraboran sodu E285