« Powrót do wyników wyszukiwania
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (E304)
Inne nazwy: (i) palmitynian askorbylu, (ii) stearynian askorbylu
Grupa | Funkcja | Szkodliwość |
---|---|---|
Konserwant | Przeciwutleniająca, Stabilizująca, Konserwująca | Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
---|
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym |
Zastosowanie |
---|
Żywność: mleko w proszku i mleko zagęszczone, tłuszcze i oleje (z wyjątkiem oliwy), chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli. |
Pochodzenie substancji |
---|
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję kwasu askorbinowego z kwasem palmitynowym lub stearynowym. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
---|
Australia nowa zelandia, Usa |
Poza żywnością stosowany również |
---|
Farmacja: suplementy diety (6-palmitynian L-askorbylu) |
Metabolizm |
---|
Brak danych na temat metabolizmu u człowieka. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
---|
1,25 mg/kg m.c. dziennie |
Źródła |
---|
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_2_diety_9102007.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je21.htm USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm |
Podobne z tej grupy |
---|
Alfa-tokoferol E307 Azotan sodu E251 Benzoesan wapnia E213 Bifenyl E230 Cytryniany sodu E331 Disiarczan sodu E223 Kwas borowy E284 Lecytyny E322 Lizozym E1105 Tetraboran sodu E285 |