« Powrót do wyników wyszukiwania

Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (E304)

Inne nazwy: (i) palmitynian askorbylu, (ii) stearynian askorbylu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Stabilizująca, Konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uważany za nieszkodliwy w zastosowaniu spożywczym
Zastosowanie
Żywność: mleko w proszku i mleko zagęszczone, tłuszcze i oleje (z wyjątkiem oliwy), chleb produkowany wyłącznie z: mąki pszennej, wody, drożdży lub zakwasu oraz soli.
Pochodzenie substancji
Związki syntetyczne. Otrzymywane poprzez reakcję kwasu askorbinowego z kwasem palmitynowym lub stearynowym.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia nowa zelandia, Usa
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety (6-palmitynian L-askorbylu)
Metabolizm
Brak danych na temat metabolizmu u człowieka.
Dopuszczalna dzienna dawka
1,25 mg/kg m.c. dziennie
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_2_diety_9102007.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je21.htm
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Podobne z tej grupy
Benzoesan wapnia E123
Dwutlenek węgla E290
Kwas fumarowy E297
Kwas propionowy E280
Kwas sorbowy E200
Natamycyna E235
Octany sodu E262
Siarczyn wapnia E226
Sorbinian wapnia E203
Wodorosiarczyn potasu E228