« Powrót do wyników wyszukiwania

Nizyna (E234)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Substancja konserwująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Substancja uznawana za bezpieczną. Pojawiały się głosy, że stosowanie nizyny powoduje odporność na inne antybiotyki. Jednak nie ma na to wystarczających dowodów.
Zastosowanie
Żywność: ser mascarpone, clotted cream, sery dojrzewające, sery topione, produkty serowe dojrzewające i topione, puddingi z semoliny i tapioki, pasteryzowane jaja w stanie płynnym (białko, żółtko lub całe jaja).
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Wyprodukowany na drodze procesu mikrobiologicznego przez bakterie Lactobacillus lactis subsp. lactis.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada
Metabolizm
Jest inaktywowana przez enzymy trawienne, więc potencjalnie bezpieczna. Jednak systematyczne spożywanie żywności zawierającej bakteriocyny może powodować ich kumulację i stanowić powód zmian w składzie i funkcjonowaniu mikroflory przewodu pokarmowego.
Dopuszczalna dzienna dawka
0,13 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Jest antybiotykiem (dokładnie bakteriocyną), ale nie jest stosowana jako lek. Produkowana przez bakterie mlekowe, dlatego może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesu fermentacji.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/rmz_art10pkt1_obezp_22042011.pdf http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/314.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32010L0069:PL:HTML http://annales.gumed.edu.pl/attachment/attachment/8323/12_Steinka.pdf
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/11-preserv-conserv-eng.php
Podobne z tej grupy
Butylohydroksyanizol (BHA) E320
Disiarczan potasu E224
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego E304
Gamma-tokoferol E308
Kwas mlekowy E270
Kwas propionowy E280
Siarczyn sodu E221
Siarczyn wapnia E226
Sorbinian wapnia E203
Tetraboran sodu E285