« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Substancja konserwująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Substancja uznawana za bezpieczną. Pojawiały się głosy, że stosowanie nizyny powoduje odporność na inne antybiotyki. Jednak nie ma na to wystarczających dowodów. |
Zastosowanie |
Żywność: ser mascarpone, clotted cream, sery dojrzewające, sery topione, produkty serowe dojrzewające i topione, puddingi z semoliny i tapioki, pasteryzowane jaja w stanie płynnym (białko, żółtko lub całe jaja). |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Wyprodukowany na drodze procesu mikrobiologicznego przez bakterie Lactobacillus lactis subsp. lactis. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Kanada |
Metabolizm |
Jest inaktywowana przez enzymy trawienne, więc potencjalnie bezpieczna. Jednak systematyczne spożywanie żywności zawierającej bakteriocyny może powodować ich kumulację i stanowić powód zmian w składzie i funkcjonowaniu mikroflory przewodu pokarmowego. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,13 mg/kg m.c. dziennie |
Ciekawostki |
Jest antybiotykiem (dokładnie bakteriocyną), ale nie jest stosowana jako lek. Produkowana przez bakterie mlekowe, dlatego może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesu fermentacji. |