« Powrót do wyników wyszukiwania

Azotan sodu (E251)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać mdłości, wymioty, zawroty i bóle głowy oraz nadciśnienie. Niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy.
Zastosowanie
Żywność: produkty mięsne peklowane, wędzone i marynowane, sery twarde, półtwarde i półmiękkie, analogi serów bazujące na produktach mlecznych, marynowane śledzie i szproty.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję węglanu sodu z kwasem azotowym.
Poza żywnością stosowany również
Rolnictwo: nawóz azotowy. Przemysł chamiczny: produkcja azotanu potasu, produkcja materiałów wybuchowych (nitrogliceryny). Farby, emalie.
Metabolizm
Azotany są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym i w większości wydalane w postaci niezmienionej z moczem. Jednak w określonych warunkach, z udziałem mikroflory jelit, może dojść do redukcji azotanów do azotynów, co może stać się powodem zatrucia.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Występuje w przyrodzie jako minerał nitronatryt (nitratyn, saletra chilijska, saletra sodowa).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je14.htm http://www.inchem.org/documents/pims/chemical/pimg016.htm#SectionTitle:6.4 Metabolism
Podobne z tej grupy
Askorbinian sodu E301
Disiarczan potasu E224
Kwas cytrynowy E330
Kwas izoaskorbinowy E315
Mleczan potasu E326
Mleczan sodu E325
Natamycyna E235
Propionian sodu E281
Sorbinian potasu E202
Wodorosiarczyn potasu E228