« Powrót do wyników wyszukiwania

Azotan sodu (E251)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Konserwująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może wywołać mdłości, wymioty, zawroty i bóle głowy oraz nadciśnienie. Niedozwolony dla dzieci poniżej 6 miesięcy.
Zastosowanie
Żywność: produkty mięsne peklowane, wędzone i marynowane, sery twarde, półtwarde i półmiękkie, analogi serów bazujące na produktach mlecznych, marynowane śledzie i szproty.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję węglanu sodu z kwasem azotowym.
Poza żywnością stosowany również
Rolnictwo: nawóz azotowy. Przemysł chamiczny: produkcja azotanu potasu, produkcja materiałów wybuchowych (nitrogliceryny). Farby, emalie.
Metabolizm
Azotany są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym i w większości wydalane w postaci niezmienionej z moczem. Jednak w określonych warunkach, z udziałem mikroflory jelit, może dojść do redukcji azotanów do azotynów, co może stać się powodem zatrucia.
Dopuszczalna dzienna dawka
5 mg/kg m.c. dziennie
Ciekawostki
Występuje w przyrodzie jako minerał nitronatryt (nitratyn, saletra chilijska, saletra sodowa).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012r. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal4_dod_06122010.pdf http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je14.htm http://www.inchem.org/documents/pims/chemical/pimg016.htm#SectionTitle:6.4 Metabolism
Podobne z tej grupy
Benzoesan wapnia E213
Dwutlenek siarki E220
Dwutlenek węgla E290
Gamma-tokoferol E308
Heksametylenoczteroamina E239
Kwas propionowy E280
Mleczan wapnia E327
Sorbinian potasu E202
Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu E219
Witamina E E306