« Powrót do wyników wyszukiwania
Galusan dodecylu (E312)
Inne nazwy: Galusan laurylu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Konserwant |
Przeciwutleniająca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Podejrzany o wywołanie alergii, podrażnień żołądka oraz skóry. Powoduje podrażnienia żołądka Powinny unikać go osoby uczulone na aspirynę, niezalecany dzieciom. |
Zastosowanie |
Żywność: tłuszcze i oleje, ciasta w proszku, wyroby typu sneksy, mleko w proszku do automatów, zupy i buliony w proszku, sosy, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane wstępnej obróbce termicznej, przyprawy, susze ziemniaczane, guma do żucia, masło orzechowe.
Kosmetyki: kremy i płyny kosmetyczne. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez estryfikację kwasu galusowego alkoholem dodecylowym. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Kanada, Usa |
Poza żywnością stosowany również |
Wytwarzanie atramentu. |
Metabolizm |
Niewiele jest danych na temat wchłaniania, metabolizmu i wydalania galusanów. Potrzeba dalszych badań. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
0,05 mg/kg m.c. dziennie (tymczasowo) |