« Powrót do wyników wyszukiwania

Karboksymetyloceluloza (E466)

Inne nazwy: Sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC), guma celulozowa

Grupa Funkcja Szkodliwość
Stabilizator Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca, Wypełniająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
U osób wrażliwych mogą wystąpić niepożądane objawy po nadmiernym spożyciu, należą do nich: bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Jest obojętna fizjologicznie.
Zastosowanie
Żywność: śmietanka pasteryzowana, lody, lukier, wyroby cukiernicze, serki homogenizowane i twarogi, mleko modyfikowane dla niemowląt.

Kosmetyki: do układania włosów, kremy do rąk.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w wyniku reakcji sodowej pochodnej celulozy (alkalicelulozy) z chlorooctanem sodu.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: środki przeczyszczające. Papierosy i wyroby tytoniowe.
Metabolizm
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Częściowo jest rozkładana przez florę bakteryjną jelit, ale 90% jest wydalane z kałem w postaci niezmienionej.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Ciekawostki
Karboksymetyloceluloza wykazuje zerową wartość kaloryczną.
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je54.htm http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v26je08.htm
Podobne z tej grupy
Cytryniany wapnia E333
Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza E469
Guma gellan E418
Guma Tara E417
Pektyny E440
Polidekstroza E1200
Poliwinylopirolidon E1201
Poliwinylopolipirolidon E1202
Siarczan amonu E517
Trioctan glicerolu E1518