« Powrót do wyników wyszukiwania
Karboksymetyloceluloza (E466)
Inne nazwy: Sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC), guma celulozowa
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Stabilizator |
Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca, Wypełniająca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U osób wrażliwych mogą wystąpić niepożądane objawy po nadmiernym spożyciu, należą do nich: bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Jest obojętna fizjologicznie. |
Zastosowanie |
Żywność: śmietanka pasteryzowana, lody, lukier, wyroby cukiernicze, serki homogenizowane i twarogi, mleko modyfikowane dla niemowląt.
Kosmetyki: do układania włosów, kremy do rąk. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany w wyniku reakcji sodowej pochodnej celulozy (alkalicelulozy) z chlorooctanem sodu. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: środki przeczyszczające. Papierosy i wyroby tytoniowe. |
Metabolizm |
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Częściowo jest rozkładana przez florę bakteryjną jelit, ale 90% jest wydalane z kałem w postaci niezmienionej. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |
Ciekawostki |
Karboksymetyloceluloza wykazuje zerową wartość kaloryczną. |