« Powrót do wyników wyszukiwania

Guma Tara (E417)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Stabilizator Stabilizująca, Zagęszczająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: wyroby cukiernicze, lody, sosy i sery do smarowania.

Kosmetyki: pasty do zębów.
Pochodzenie substancji
Substancja naturalna. Otrzymywana z nasion drzewa Caesalpinia spinosa.
Kraje w których substancja jest zakazana
Kanada, Usa
Metabolizm
Nie ulega strawieniu i wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Wydalana z kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v21je12.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Caesalpinia_spinosa
USA: http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Celuloza E460
Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza E469
Guma gellan E418
Karboksymetyloceluloza E466
Pektyny E440
Poliwinylopolipirolidon E1202
Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma E407a
Siarczan amonu E517
Siarczan wapnia E516
Trioctan glicerolu E1518