« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Stabilizator |
Wiążąca, Stabilizująca, Nośnik, Utwardzająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może być przyczyną zaparć, dlatego powinny go unikać osoby, które skarżą się na tę dolegliwość. |
Zastosowanie |
Żywność: wyroby cukiernicze, produkty mączne i z pełnoziarniste, proszek do pieczenia, konserwowe warzywa, miękkie sery (np. gorgonzola), piwo.
Kosmetyki: pasty do zębów. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Pozyskiwany ze złóż mineralnych występujących w przyrodzie (anhydryt). |
Poza żywnością stosowany również |
Medycyna: profilaktyka osteoporozy, uzupełnianie niedoborów wapnia w organizmie. Uwodniowy siarczan wapnia to inaczej gips - minerał wykorzystywany w budownictwie jako materiał wiążący, jako materiał rzeźbiarski, a także w stomatologii i chirurgii, np. do usztywnienia zlamanej kończyny. |
Metabolizm |
Siarczan wapnia uczestniczy w naturalnych szlakach metabolicznych ustroju. Wchłanianie wapnia zależy od zawartości witaminy D i fosforu w diecie, a także od czynności gruczołu przytarczycowego. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie określono |
Ciekawostki |
W przyrodzie występuje w postaci minerału o nazwie anhydryt. |