« Powrót do wyników wyszukiwania

Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza (E469)

Inne nazwy: Enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa

Grupa Funkcja Szkodliwość
Stabilizator Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że znacznie zwiększa częstość występowania nowotworów i guzów.
Zastosowanie
Żywność: lody, gotowe zupy, tłuste wyroby mięsne.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez hedrolizę enzymatyczną soli sodowej karboksymetylocelulozy.
Kraje w których substancja jest zakazana
Australia, Japonia, Kanada, Usa
Metabolizm
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Częściowo jest rozkładana przez florę bakteryjną jelit, ale 90-99% jest wydalane z kałem w postaci niezmienionej.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v50je03.htm
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf USA:http://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm091048.htm
Australia:http://www.ddwcolor.com/wp-content/EditorUpload/File/regulatory/South%20Pacific/Australia%20and%20New%20Zealand%20Schedule%203%20Colours%20permitted%20in%20ac.pdf Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Podobne z tej grupy
Beta – cyklodekstryna E459
Cytryniany wapnia E333
Guma gellan E418
Pektyny E440
Poliwinylopirolidon E1201
Poliwinylopolipirolidon E1202
Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma E407a
Siarczan amonu E517
Skrobia utleniona E1404
Trioctan glicerolu E1518