« Powrót do wyników wyszukiwania
Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza (E469)
Inne nazwy: Enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Stabilizator |
Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że znacznie zwiększa częstość występowania nowotworów i guzów. |
Zastosowanie |
Żywność: lody, gotowe zupy, tłuste wyroby mięsne. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez hedrolizę enzymatyczną soli sodowej karboksymetylocelulozy. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Australia, Japonia, Kanada, Usa |
Metabolizm |
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Częściowo jest rozkładana przez florę bakteryjną jelit, ale 90-99% jest wydalane z kałem w postaci niezmienionej. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |