« Powrót do wyników wyszukiwania

Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma (E407a)

Inne nazwy: PES (Processed Eucheuma Seaweed)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Stabilizator Stabilizująca, Zagęszczająca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Mała ilość badań nie daje jasnej odpowiedzi dotyczącej bezpieczeństwa tego związku.
Zastosowanie
Żywność: przetworzona.
Pochodzenie substancji
Substancja naturalna. Otrzymywana poprzez obróbkę wodnym alkalicznym roztworem naturalnie występujących odmian alg morskich ze szczepu Eucheuma cottonii i Eucheuma spinosum, należących do klasy alg czerwonych, w celu usunięcia zanieczyszczeń. Następnie algi przemywane są czystą wodą i suszone w celu uzyskania produktu końcowego.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia, Kanada
Metabolizm
Tylko częściowo trawione w przewodzie pokarmowym.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono z powodu braku wystarczjących danych
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v30je23.htm
http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-05-58-511
Kanada: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/addit/list/4-emulsif-eng.php
Japonia: http://www.jetro.go.jp/en/reports/regulations/pdf/foodext2010e.pdf
Podobne z tej grupy
Celuloza E460
Cytryniany wapnia E333
Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza E469
Guma gellan E418
Pektyny E440
Poliwinylopirolidon E1201
Poliwinylopolipirolidon E1202
Siarczan amonu E517
Skrobia utleniona E1404
Trioctan glicerolu E1518