« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Stabilizator |
Stabilizująca, Zagęszczająca, Żelująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Spożyta w nadmiarze może wywołać wzdęcia i/lub biegunkę. |
Zastosowanie |
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady, produkty mleczne, sosy i dresingi, soki.
Kosmetyki: pasty do zębów, mleczka kosmetyczne, maseczki do twarzy, produkty do pielęgnacji włosów. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Wytwarzany przez bakterie Pseudomonas elodea ze skrobi. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: suplementy diety (np. syropy wzmacniające). Mikrobiologia: podłoża do hodowli bakterii. |
Metabolizm |
Zwiększa objętość kału i przyspiesza pasaż jelitowy. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |