« Powrót do wyników wyszukiwania

Guma gellan (E418)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Stabilizator Stabilizująca, Zagęszczająca, Żelująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Spożyta w nadmiarze może wywołać wzdęcia i/lub biegunkę.
Zastosowanie
Żywność: dżemy, galaretki, marmolady, produkty mleczne, sosy i dresingi, soki.

Kosmetyki: pasty do zębów, mleczka kosmetyczne, maseczki do twarzy, produkty do pielęgnacji włosów.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Wytwarzany przez bakterie Pseudomonas elodea ze skrobi.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: suplementy diety (np. syropy wzmacniające). Mikrobiologia: podłoża do hodowli bakterii.
Metabolizm
Zwiększa objętość kału i przyspiesza pasaż jelitowy.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie ustalono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v28je23.htm
http://www.food-info.net/pl/e/e418.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3294053
Podobne z tej grupy
Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza E469
Guma Tara E417
Polidekstroza E1200
Poliwinylopirolidon E1201
Poliwinylopolipirolidon E1202
Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma E407a
Siarczan amonu E517
Siarczan wapnia E516
Skrobia utleniona E1404
Trioctan glicerolu E1518