« Powrót do wyników wyszukiwania

Celuloza (E460)

Inne nazwy: Celuloza mikrokrystaliczna, celuloza sproszkowana

Grupa Funkcja Szkodliwość
Stabilizator Przeciwzbrylająca, Wiążąca, Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca, Wypełniająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Brak skutków ubocznych.
Zastosowanie
Żywność: pieczywo i ciasta, herbatniki, gotowe sosy i zupy, produkty do smarowania pieczywa, dżemy, lody, mozzarella, ser serwatkowy.

Kosmetyki: kremy.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany poprzez chemiczną obróbkę alfa-celulozy uzyskiwanej z włóknistego surowca roślinnego.
Poza żywnością stosowany również
Farmacja: tabletkowanie środków leczniczych (celuloza mikrokrystaliczna). Chromatografia cienkowarstwowa i kolumnowa: adsorbent (sproszkowana celuloza).
Metabolizm
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Stanowi substancję balastową, jest jedną z frakcji błonnika.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v08je08.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Celuloza_mikrokrystaliczna http://pl.wikipedia.org/wiki/Celuloza
Podobne z tej grupy
Beta – cyklodekstryna E459
Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza E469
Guma gellan E418
Karboksymetyloceluloza E466
Pektyny E440
Poliwinylopirolidon E1201
Poliwinylopolipirolidon E1202
Siarczan amonu E517
Skrobia utleniona E1404
Trioctan glicerolu E1518