« Powrót do wyników wyszukiwania
Celuloza (E460)
Inne nazwy: Celuloza mikrokrystaliczna, celuloza sproszkowana
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Stabilizator |
Przeciwzbrylająca, Wiążąca, Stabilizująca, Nośnik, Zagęszczająca, Wypełniająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Brak skutków ubocznych. |
Zastosowanie |
Żywność: pieczywo i ciasta, herbatniki, gotowe sosy i zupy, produkty do smarowania pieczywa, dżemy, lody, mozzarella, ser serwatkowy.
Kosmetyki: kremy. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany poprzez chemiczną obróbkę alfa-celulozy uzyskiwanej z włóknistego surowca roślinnego. |
Poza żywnością stosowany również |
Farmacja: tabletkowanie środków leczniczych (celuloza mikrokrystaliczna). Chromatografia cienkowarstwowa i kolumnowa: adsorbent (sproszkowana celuloza). |
Metabolizm |
Nie ulega strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym. Stanowi substancję balastową, jest jedną z frakcji błonnika. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |