« Powrót do wyników wyszukiwania

Kwasy tłuszczowe (E570)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Wiążąca, Emulgująca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Kontakt ze skórą może powodować podrażnienia i reakcje alergiczne.
Zastosowanie
Żywność: guma do żucia.
Pochodzenie substancji
Związek naturalny. Otrzymywany poprzez hydrolizę triglicerydów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.
Metabolizm
Są naturalnym składnikiem organizmu, przede wszystkim wykorzystywane są jako źródło energii, ponieważ ich utlenianie w mitochondriach prowadzi do produkcji dużych ilości ATP. Krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wchłanianie są bezpośrednio w jelicie cienkim, natomiast długołańcuchowe po uprzednim przekształceniu do chylomikronów.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_acid
Podobne z tej grupy
Fosforan glinowo-sodowy E541
Glukonian potasu E577
Glukonian sodu E576
Krzemian glinowo-wapniowy E556
Krzemian magnezu E553a
Krzemian wapnia E552
Kwas glukonowy E574
Żelazocyjanek potasu E536
Żelazocyjanek sodu E535
Żelazocyjanek wapnia E538