« Powrót do wyników wyszukiwania
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Wiążąca, Emulgująca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Kontakt ze skórą może powodować podrażnienia i reakcje alergiczne. |
Zastosowanie |
Żywność: guma do żucia. |
Pochodzenie substancji |
Związek naturalny. Otrzymywany poprzez hydrolizę triglicerydów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. |
Metabolizm |
Są naturalnym składnikiem organizmu, przede wszystkim wykorzystywane są jako źródło energii, ponieważ ich utlenianie w mitochondriach prowadzi do produkcji dużych ilości ATP. Krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wchłanianie są bezpośrednio w jelicie cienkim, natomiast długołańcuchowe po uprzednim przekształceniu do chylomikronów. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |