« Powrót do wyników wyszukiwania

Krzemian magnezu (E553a)

Inne nazwy: Trikrzemian magnezu

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Przeciwzbrylająca Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej powinny go unikać. Zakazany w Australii.
Zastosowanie
Żywność: cukier, sole, mieszanki przypraw.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję siarczanu, azotanu lub chlorku magnezu i krzemianu sodu.
Poza żywnością stosowany również
Stosowany jako absorbet w chromatografii, jako wypełniacz do gum, ceramiki, papieru, szkła, jako katalizator.
Metabolizm
Obojętny dla organizmu. Po wchłonięciu zostaje wydalony przez nerki bez zauważalnego wpływu na organizm. Brak danych na temat biodostępności magnezu z połączenia z krzemianami.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania (tymczasowo)
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v05je04.htm
http://www.food-info.net/uk/e/e553.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_magnesium_silicate
Podobne z tej grupy
Fosforan glinowo-sodowy E541
Glukonian potasu E577
Glukonian wapnia E578
Glukonian żelazawy E579
Krzemian wapnia E552
Krzemionka E551
Kwas glukonowy E574
Kwasy tłuszczowe E570
Lakton kwasu glukonowego E575
Talk E553b