« Powrót do wyników wyszukiwania
Krzemian magnezu (E553a)
Inne nazwy: Trikrzemian magnezu
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Przeciwzbrylająca |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznany za nieszkodliwy w żywności. Osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej powinny go unikać. Zakazany w Australii. |
Zastosowanie |
Żywność: cukier, sole, mieszanki przypraw. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję siarczanu, azotanu lub chlorku magnezu i krzemianu sodu. |
Poza żywnością stosowany również |
Stosowany jako absorbet w chromatografii, jako wypełniacz do gum, ceramiki, papieru, szkła, jako katalizator. |
Metabolizm |
Obojętny dla organizmu. Po wchłonięciu zostaje wydalony przez nerki bez zauważalnego wpływu na organizm. Brak danych na temat biodostępności magnezu z połączenia z krzemianami. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania (tymczasowo) |