« Powrót do wyników wyszukiwania

Lakton kwasu glukonowego (E575)

Inne nazwy: Glukonodeltalakton (GDL)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Środki pomocnicze Maskująca, Regulująca kwasowość Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Uznany za nieszkodliwy w żywności. W nadmiarze może powodować efekt przeczyszczający (biegunkę).
Zastosowanie
Żywność: żywność bezglutenowa, przetwory mięsne, sery.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez cyklizację kwasu glukonowego.
Metabolizm
W organizmie jest metabolizowany do glukozy.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie wymaga limitowania
Ciekawostki
Jeden gram GDL daje w przybliżeniu 4 kcal energii (tyle co jeden gram cukru).
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r.
http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf
http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v042je12.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Glukonolakton
Podobne z tej grupy
Glukonian potasu E577
Glukonian wapnia E578
Glukonian żelazawy E579
Krzemian glinowo-wapniowy E556
Krzemian wapnia E552
Kwasy tłuszczowe E570
Mleczan żelazawy E585
Tlenek magnezu E530
Żelazocyjanek potasu E536
Żelazocyjanek sodu E535