« Powrót do wyników wyszukiwania
Lakton kwasu glukonowego (E575)
Inne nazwy: Glukonodeltalakton (GDL)
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Środki pomocnicze |
Maskująca, Regulująca kwasowość |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Uznany za nieszkodliwy w żywności. W nadmiarze może powodować efekt przeczyszczający (biegunkę). |
Zastosowanie |
Żywność: żywność bezglutenowa, przetwory mięsne, sery. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez cyklizację kwasu glukonowego. |
Metabolizm |
W organizmie jest metabolizowany do glukozy. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie wymaga limitowania |
Ciekawostki |
Jeden gram GDL daje w przybliżeniu 4 kcal energii (tyle co jeden gram cukru). |